Георги Илиев - президентът на "ВАИ Холдинг"

https://crimes.bg/analizi/georgi-iliev-prezidentat-na-vai-holding/34735 Crimes.bg
Георги Илиев - президентът на "ВАИ Холдинг"

"Без думи!" - Това е посланието върху некролога на Георги Илиев, отправено от вдовицата му Мая Илиева след дръзкия атентат. С покушението над подземния бос официално се слага край на групировката ВИС.

Атентатът е дързък, но не и неочакван. Георги Илиев винаги е живял на ръба на бръснача, като във филм. Писателят Г. Калчев го нарича в романите си Калигула. Литературният герой е също толкова противоречив както и прототипа. Жоро Илиев е лошо момче и го подчертава с поведението и вида си. Харесва му имиджа на мафиотски бос и го поддържа съзнателно. Тъмните очила, многобройната охрана и бронираните лимузини са всекидневни и задължителни атрибути.

Докато Илиев е жив, никой не оспорва авторитета му. Единствен Слави Бинев твърди, че мафиотският бос не е толкова страшен. "Тигърът е от хартия" са точните думи на сегашния евродепутат. Тигърът обаче е от плът и кръв!

Георги е роден в Кюстендил на 22 юли 1966 г. Той е брат на основателя на ВИС Васил Илиев, който е убит през април 1995 г. По-малкият брат е републикански и балкански шампион по борба. От малък обаче започва с криминалните прояви. През 1983 г. е регистриран от милицията за кражба, три години по-късно е осъден на 11 години затвор за участие в групово изнасилване. През 1991 г. е освободен предсрочно и е задържан отново година по-късно по подозрение за кражба на кола и фалшиви документи.

След смъртта на брат му през 1995 г. Георги отказва да оглави застрахователната компания ВИС 2. В интервю през същата година той казва: "Бяхме борци, вече сме бизнесмени".

През юли 1995 той и хората му са арестувани в Хасково заради нанесен побой над местните босове на подземния свят Валентин и Антоан Подмолови в района на граничния пунк "Капитан Андреево". Според запознати това е наказателна акция заради дълг на Подмолови от 50 хиляди долара.

Последното обвинение срещу Илиев е заради инцидента в БИАД. На 11 октомври 2000 г. Жоро Илиев влиза в дискотеката на Слави Бинев. Охранителите го предупреждават, че "мястото е забранено за висаджии" по заповед на собственика. Илиев отговаря на предизвикателството като удря шамар на Бинев.

Сегашният евродепутат завежда дело за плесницата. Сумата, която иска Бинев е 50 хиляди лева. Три години по-късно Софийският районен съд осъжда президента на "ВАИ Холдинг" да плати 1 200 лева обезщетение на Слави Бинев. Бизнесменът е изненадан неприятно по време на делото - един по един основните свидетели, на които Бинев е разчитал, се отмятат от показанията си. Дори двама от групировката на архонта започват да работят в охранителната фирма на ВИС.

Всъщност за Георги Илиев парите нямат никаква стойност. Той пръскал големи суми за скъпи костюми и обувки от крокодилска кожа. Кумувал е на сватбите на Косьо Самоковеца, Васил Гьорчев - Кьоравия и собственика на "Кошарите" Коко Динев при сватбата му с фолкпевицата Анелия. В годините, когато е работила застрахователната фирма на ВИС, Стефка Костадинова се е появила на неин рекламен плакат. Друг известен спортист, който рекламирал застрахователното дружество, е футболистът Христо Стоичков.

А футболът е фиксидея за Жоро Илиев. Собственикът на "ВАИ Холдинг" сменя три отбора (като собственик), докато достигне до шампионската титла. Наливал е парите си във "Велбъжд", "Черно море" и "Локомотив" Пловдив. След спечелване на титлата от "Локо" Жоро Илиев казва, че е най-щастливият човек на света. Треньорът на пловдивчаните от своя страна заявява, че победата е колкото на футболистите, толкова и на собственика на клуба. Интересен слух се носи около изненадващата победа на "Локомотив". Мълвата гласи, че още преди началото на шампионата Илиев е заложил голяма сума пари, че именно "Локо" ще стане шампион. Този залог в началото звучи абсурдно, но на финала Илиев е спечелил около 25 милиона лева.

Говорят, че Георги Илиев е изглеждал безчувствен. Бил е на толкова погребения, че смъртта не му правела впечатление.

На 25 август 2005 Жоро Илиев пристига в комплекса си "Мултиплейс" в Слънчев бряг. Пред заведението му "Буда бар"  около 23 ч. снайперист го прострелва пред десетки свидетели. За атентата все още няма официален заподозрян. Убийството е сходно с това на собственика на "Мултигруп" Илия Павлов.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.