Фондът за превенция на хазарта потъна в тишина (Как босът в сянка на Палмс Бет Мило Борисов се уреди със средства по програма Отговорен хазарт?)

https://crimes.bg/analizi/fondat-za-prevenciya-na-hazarta-potana-v-tishina-kak-bosat-v-syanka-na-palms-bet-milo-borisov-se-uredi-sas-sredstva-po-programa-otgovoren-hazart/43253 Crimes.bg
Фондът за превенция на хазарта потъна в тишина (Как босът в сянка на Палмс Бет Мило Борисов се уреди със средства по програма Отговорен хазарт?)

Има един фонд в хазарта - пари, събирани от компаниите, опериращи на този пазар, които трябва да служат за превенция на пристрастяването, предимно на младите. Официално фондът се води "за социално отговорно поведение в игралната индустрия".

Къде са тези пари за профилактиране на хазартната зависимост?

Този въпрос никой не го зададе  до момента, въпреки, че подробностите в хазартната сага набъбват  все повече.

Не се знае за колко пари става дума.

Може да се предполага, че са десетки милиони.

Кой ги е усвоил? Това вече знае само Министерството на младежта и спорта. Но то мълчи...

"Социалната" такса за хазарт бе приета в края на 2013 г. по време на кабинета "Орешарски" и реално  такива средства се събират от 2014 година. За първата година са постъпили общо 2.164 млн. лв. от общо 349 организатори на хазартни игри. В Закона за хазарта е записано, че организаторите на онлайн залагания внасят годишно 50 хил. лв., а тези на игри в казино – по 10 хил. лв. Всички останали компании за хазартни игри внасят по 5 хил. лв. годишно. Така се получава, че всяко дружество е внесло средно по около 6000 лв., независимо какъв е обхватът  на влиянието му, какъв е оборотът му или каква е печалбата му. Приходите на свързаните с Васил Божков "Национална лотария" и "Еврофутбол" надхвърлят 100 млн. лв. годишно, но запознати твърдят, че таксата, която плащат, е същата  като за  малките оператори.

Според проучване на „БАНКЕРЪ“  през годините всички компании от бранша са се издължавали до стотинка по таксите за социално отговорно поведение. По данни от отлично информиран наш източник през 2016 г. като дължими за 2015-а г. по това перо са  събрани  2,2 млн. лв., а за 2017 г. – около  2.5 млн. лева. За следващите две години информация не беше намерена, но се предполага, че сумите са между 2.5 и 3 млн. лева.

Така събираните пари би трябвало да се разпределят на състезателен принцип между неправителствени организации, за проекти в духа на закона.

Но нека да обърнем внимание на първото "раздаване" - през 2015г. Според неофициален източник 7 НПО са усвоили  1,5 млн. лева от събраните такси. Според други източници само 3 НПО са взели от тези пари, другите още чакат.

Процедурата протича скандално.

Историята помни реакцията на Българския дарителски форум,на Българския център за нестопанско право, Националната мрежа за децата и фондация "Работилница за граждански инициативи" още при първия опит за "дистрибуция" на въпросните пари. Според тези организации изискванията към кандидатите са силно усложнени, а допустимите дейности стесняват възможността проектите да бъдат реално насочени в полза на обществото. Те отдавна са предупредили, че това финансиране няма цел и не е ясно какво иска да постигне държавата с тези пари. Неправителствените организации дори изпратиха  писмо до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър Владислав Горанов и до председателя на Държавната комисия по хазарт в с искане процедурата да бъде спряна. Това обаче не се случи.

Начинът на провеждането на конкурса заинтригува  обществеността  и тогавашният шеф на Държавната комисия по хазарта решава да се отърве от тази „опасна“ дейност. Затова той измолва от финансовия министър Горанов да го оттърве от  „бремето“ на разпределението на събраните средства и то  да бъде  прехвърлено  към Министерството на младежта и спорта, заедно с тегобите по конкурсите.

И така със Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. (§ 12 от Преходните и заключителните разпоредби) считано от 01.01.2017 г. в чл.10а от Закона за хазарта са направени следните изменения и допълнения:  1. В ал. 2 накрая се добавя „и се предоставят чрез трансфер по бюджета на Министерството на младежта и спорта“. 2. Алинея 4 се изменя така: „(4) По бюджета на Министерството на младежта и спорта се предвиждат и разходват средства за финансиране на одобрени проекти за младежки дейности.“

Така вече четвърта година парите  "отговорен хазарт" постъпват в спортното министерство. На сайта на това ведомство обаче не можахме да открием следа от начина на разпределение на тези пари през  последните три години. Потърсихме за съдействие министър Кралев, но той отклони разговора. Пресаташето на министерството пък  не вдига телефона си.

Свързахме се с председателката на Управителния съвет на Националния съвет за саморегулация - неправителствена организация, в която членуват рекламодатели и телевизионни оператори - Ели Герганова. Тя каза, че е правила опити да се добере до информация за пътя на парите, предназначени за социална отговорност, но усилията й не са се увенчали с успех  при опитите за контакт със спортното министерство, пише banker.bg.

Как става врътката?

Решенията за отпускането на средствата, събрани през 2015 г.  са взети само от четирима души, членове на Държавната комисия по хазарта во главе с неговия председател  Огнемир Митев.

Според юристи, това е нарушение на Постановление № 223 от 20 август 2015 г. за приемане на Наредба за условията и реда за разходване на средствата за финансиране на одобрени проекти на юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност, за дейности за социално отговорно поведение по чл. 10а от Закона за хазарта.

Документът е публикуван в "Държавен вестник", брой 66, от 28.08.2015 г. В този документ пише, че Нарочната комисия, която се създава за разпределянето на тази пари се състои от 7 членове – трима представители на ДКХ, включително председателя на ДКХ, и по един представител на Министерството на финансите,на  Министерството на здравеопазването, на Министерството на младежта и спорта и на Министерството на образованието и науката".

В решенията за отпускане на средства обаче липсват представители на МЗ, МОН и Министерството на младежта и спорта. Техни представители въобще не фигурират в състава на комисията, която раздава парите. Но... в наредбата "предвидливо" е оставена вратичка, че "комисията взема решение при наличие на кворум от две трети от членовете й и с мнозинство от 4 гласа". 

Конкурсът за средства по програмата "Отговорен хазарт" е обявен набързо в края на 2015-а и  НПО-тата имат само 21 дни да представят проектите си. Критериите, по които става оценяването на идеите, също тънат в мъгла. Затова не е изненада, че според някои източници  зад част от спечелилите неправителствени организации стоят хора със спорна  репутация. Примерно - смятаният за крал на ротативките у нас Мило Борисов, който от години живее в САЩ.

Нито една от спечелилите организации няма публично известни дейности в областта на хазартната зависимост. А повечето от тях са регистрирани в последния момент, в навечерието на конкурса...

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.