Eто с колко се вдигната цената на природния газ от 1 август

https://crimes.bg/analizi/eto-s-kolko-se-vdignata-cenata-na-prirodniya-gaz-ot-1-avgust/41656 Crimes.bg
Eто с колко се вдигната цената на природния газ от 1 август

Природният газ е с нова цена от 1 август

От 1 август природният газ е с нова цена.

След представените от "Булгаргаз" ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления, КЕВР утвърди новата цена на природния газ. Считано от 1 август 2021 г. тя е в размер на 57,60 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това съобщават от регулатора, пише БЛИЦ.

Новата цена отразява тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. На заседанието, проведено в края на юли, изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов заяви, че след внасянето на заявлението на 9 юли цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и вече достигат над 35 евро/MWh.

Очакванията са за периода септември-декември цените на синьото гориво на европейските пазари да достигнат 39-40 евро/MWh, предават от регулатора.

 

В решението на Комисията е отчетена предложената на 1 август от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31 юли и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за юли.

В новата цена на природния газ са калкулирани компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка", пише БЛИЦ.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.