Ето какво ще се случи с пенсиите на пенсионерите с пари в универсалните фондове

https://crimes.bg/analizi/eto-kakvo-shte-se-sluchi-s-pensiite-na-pensionerite-s-pari-v-universalnite-fondove/43719 Crimes.bg
Ето какво ще се случи с пенсиите на пенсионерите с пари в универсалните фондове

Те определено имат повод за радост

 

Добра новина за пенсионерите с пари в универсалните фондове. Тези от тях с отпуснатите вече пенсии, които са запазили и парите си в универсалните пенсионни фондове (УПФ), имат повод за радост. Техните пенсии ще бъдат увеличени служебно, стана ясно от решение на бюджетната комисия на парламента с приемането на текстове от актуализацията на бюджета, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд бг.

 

От 1 септември държавните пенсии на хора, които са осигурени и в УПФ, се намаляват с около 10%, при положение, че до 31 август се намаляваха с близо 20%. И това наложи необходимостта от тази промяна.

 

Военните и хората с увреждания, както и много други българи, вече получават намалената с 50% пенсия.

 

Законът изискваше те да подадат заявления, за да получат по-висока пенсия, намалена само с 10%.

 

Но ако новите текстове в Кодекса за социално осигуряване бъдат подкрепени и в пленарната зала на парламента, намалените с 20% пенсии ще бъдат увеличени служебно. Това ще се случи от 1 септември 2021 г. и няма да се налага подаването на заявления.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.