Ето как сами да разберете заразени ли сте с коронавирус

https://crimes.bg/analizi/eto-kak-sami-da-razberete-zarazeni-li-ste-s-koronavirus/38588 Crimes.bg
Ето как сами да разберете заразени ли сте с коронавирус

В контекста на глобалната пандемия на коронавирус е важно на първите етапи да се идентифицира инфекцията и незабавно да се потърси медицинска помощ. Има 4 метода, които ще ви помогнат да разберете дали имате коронавирус.

Полезно е да знаете тази информация, за да се изолирате от другите навреме с помощта на прости диагностични методи и след това да се обадите на лекар у дома.

Коронавирусът е респираторна инфекции на белите дробове, а инкубационният й период продължава от 5 до 14 дни. Инфекцията засяга белите дробове, причинявайки пневмония. В началните етапи, когато е най-лесно да се проведе ефективна терапия, човек може да идентифицира китайския коронавирус сам по няколко начина:

Суха кашлица без настинкаЗа разлика от други вирусни видове пневмония и респираторни инфекции, коронавирусът протича без хрема и кашлица с храчки. Със суха кашлица и без запушен нос е много вероятно да се диагностицира COVID-19.

Ако имате суха кашлица, без значение дали температурата ви е висока, веднага трябва да се обадите на линейка. Преди пристигането на лекарите е трябва да приемате повече топли напитки, от което не трябва да отказвате дори по време на лечението, което ще ви бъде предписано от специалистите. 

Трудно дишанеПациентите с коронавирус не могат да дишат с пълна сила и без да им е запушен носът. Този симптом се появява, след като COVID-19 навлиза в белите дробове и започва активно да се размножава там.

Китайският коронавирус е толкова силен, че може да се предаде и през маска. При липсата на средства за индивидуална защита вирусът през носа или устата навлиза в трахеята и след това потъва в белите дробове.

Да бъдеш в зоната на огнищетоАко човек е бил поне един ден в Китай, Италия или в друга държава, където е обявена спешна ситуация във връзка с коронавируса, вероятността от заразяване е голяма.

Трябва да останете изолирани вкъщи поне две седмици и ако получите някакви симптоми на заболяването, незабавно се свържете с лекар. Не се срещайте дори с най-близките си, докато не минат две седмици, след които трябва да се чувствате добре. 

Инфекции на дихателните пътищаКоронавирусът няма ясна клинична картина. В някои случаи може да протече без треска, в други - с треска.

Известно е, че вирусът успява да навлезе в белите дробове, където започва да се развива фиброза. Това е сериозно усложнение, което увеличава вероятността от смърт с 50%. При липса на специфични симптоми на вирусна пневмония трябва да се направи проста проверка: задръжте дъха си за 10-15 секунди и погледнете реакцията на тялото.

Ако тестът не бъде прекъснат от кашлица и усещане за задух, тогава в белите дробове няма фиброзна тъкан и патогенен агент. Ако след такава проверка се закашляте и ви липсва въздух, спешно трябва да се извика линейка.

Спазването на превантивните мерки, навременната самоизолация и повикването на лекар у дома при най-малкото подозрение за китайски коронавирус ще помогне да се избегнат тежки форми на заболяването и да се гарантира  възстановяване.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.