ДУХЪТ НА СТАРА СОФИЯ ОЖИВЯВА В ХАЛИТЕ

https://crimes.bg/analizi/duhat-na-stara-sofiya-ozhivyava-v-halite/43735 Crimes.bg
ДУХЪТ НА СТАРА СОФИЯ ОЖИВЯВА В ХАЛИТЕ

Kaufland България представи обновеното си инвестиционно намерение за „Централни хали“ в София.


Под покрива на историческото здание продукцията си ще предлагат и малки български търговци и занаятчии. Това обявиха авторите на проекта на специална пресконференция, посветена на реставрацията на емблематичната сграда. Благодарение на търговската верига, столичните Хали най-сетне ще бъдат възстановени в автентичния си вид, така както ги е замислил през 1908 г. един от най-прочутите за времето си архитекти Наум Торбов. Представеният пред журналистите проект за реставрация се характеризира с изключителна симетрия и отвореност на пространството. Отчетливо са обособени оригиналните две основни пешеходни оси по линията изток-запад и север-юг, както и централното пространство в залата, в центъра на което е предвидено възстановяване на фонтана, който също е по проект на арх. Наум Торбов.


От Kaufland България увериха, че в продължение на желанието и усилията си да вдъхне нов живот на една от емблематичните търговски сгради в сърцето на града и да продължи функциите й на популярно място за пазаруване на хранителни стоки, екипът ще се постарае да възстанови първоначалния замисъл на автора - под покрива на „Централни хали“ поколения наред да се осъществява търговска дейност. Една от причините за реконструкцията на Централни Хали е там да влязат независими търговци, с които веригата партнира от години. Това са едни от най-обичаните и с доказано качество производители на свежи плодове и зеленчуци, както и на автентични хранителни продукти. Планирано е делът на тяхното пространствено присъствие в общата площ на магазина да е по-голям, отколкото във всеки друг търговски обект на инвеститора, тъй като замисълът на Халите е тези производители да бъдат близо до крайните клиенти.


От екипа на веригата разказаха, че в сърцето на историческата сграда е предвидена главна търговска част с разположени от двете й страни щандове за търговия, което създава усещането за покрит градски пазар с главни и второстепенни търговски улици. Като част от цялостната концепция за „Централни Хали“, за нуждите на бъдещия магазин ще бъде изработено изцяло ново асортиментно ниво. Стандартният продуктов микс на Kaufland ще се адаптира, така че да се впише в духа и традициите на Стара София.


На  второто ниво е предвидена живописна зона за отдих с кокетни кътове за храна и напитки, характерни за такъв тип сгради в цяла Европа. Терасата е визуално отделена от стените на сградата чрез стъклен под. На подходящо място е позициониран в стъклена кутия и часовниковият механизъм от западната кула, съхранен до наши дни.


Виригата залага на безшумно и екологично зареждане на търговския обект и управление на отпадъците, което ще се осъществи чрез преобразуване на съществуващата товарна рампа пред западната фасада на сградата и повдигане на плочата на рампата би било възможно. Зареждането е решено с по-малки камиони, отговарящи на наредбата за достъп на товарни автомобили в централна градска част.


В сутерена зоната на археологическите останки и крепостната стена се предвижда да бъде оформена като „Интерактивна зона за археология и история“, която с подходящо оформление на интериора да предостави възможност на посетителите да се запознаят с историята както на самата сграда, така и на античността, исторически напластена през различните епохи в централната градска част на София. Предвижда се интерактивна зона за деца, книжарница, изложбена част. Проектът планира и визуално възстановяване на всички входове, като три от тях ще бъдат отворени: Централен вход за посетители  от бул. „ Мария Луиза“, страничен вход за посетители откъм паркинга към ул. „Пиротска“ и вход за зареждане откъм ул. „Георг Вашингтон“. Визуално се възстановява оригиналната фасада на зазидания в момента вход откъм ул. „Екзарх Йосиф“.


Всички детайли, много визуализации, архитектурни планове и описание на развитието на идейния проект на Kaufland България за „Централни хали“ могат да бъдат разгледани на специално създадената за целта информационна интернет страница:

www.sofia-hali.bg

Виртуална 360° разходка ще помогне за по-лесен и бърз достъп да различните части на проекта.

Kaufland България предвижда и разполагането на специална историческа изложба на територията на Халите, която да представи историята на сградата през годините назад, както и да разкрие идеи за нейното бъдещо осъвременяване. Изложбата ще е активна в периода 14 – 29 октомври 2021 година.


 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.