Деница Сачева с положителна равносметка за работата на правителството по време на 2020 г.

https://crimes.bg/analizi/denica-sacheva-s-polozhitelna-ravnosmetka-za-rabotata-na-pravitelstvoto-po-vreme-na-2020-g/43561 Crimes.bg
Деница Сачева с положителна равносметка за работата на правителството по време на 2020 г.

1 400 за почти 6 000 души са заявленията по мярката 80/20. Осигурените лица в секторите, които са затворени, са общо 356 000, но дотолкова, доколкото училищата са затворени, това означава един много по-широк кръг от хора, защото имаше много родители, които трябваше да останат вкъщи, за да гледат децата си. За мярката за родители досега са кандидатствали 10 700 души Това споде министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за предаването "Тази събота" на bTV.

Министърът гарантира, че държавата прави всичко възможно да осигури прехраната на всички хора, които се намират в уязвимо положение заради пандемията.

Над 470 000 пакета с храна ще бъдат раздадени. Те в значителна степен вече са раздадени на семейства. Програмата "Топъл обяд" продължава и ще продължи колкото е необходимо. Беше планирана до края на тази година, но вече започнахме да правим подготовката и за следващата година, така че няма да има прекъсване. Това са почти 40 000 души, които получават топъл обяд. Що се отнася до храната, от следващата година ще имаме и допълнителни средства по линия на ОП "Храни", така че не би трябвало да има проблем, подчерта социалният министър.

Деница Сачева допълни, че от началото на кризата правителството обявява множество мерки в подкрепа на засегнатите от пандемията.

Успяхме да запазим 250 000 работни места. Заедно с работните места, успяхме да запазим и доходите. Бяхме упреквани за това, че търсим самоучастие от страна на работодателите, но виждате, че в период на криза е важно не просто да запазиш работата си, но да можеш да запазиш и доходите си. Едва сега в мярката за затворени бизнеси не искаме самоучастие от страна на работодателите и даваме 80% от минималната работна заплата, но във всички мерки досега се стремим да запазим и доходите, обясни тя.

Социалният министър припомни, че ще се удължи и мярката за безлихвените кредити за физически лица, за които гарант ще е Българската банка за развитие.

Хората, освен мерките, които предлагаме през Министерството на труда и социалната политика, ще могат да ползват и други мерки, посочи Сачева.

Тя коментира и оценката на работодателските организации за мерките като обясни, че те не са универсални, но въпреки това са адекватни на ситуацията и ресурсите, с които държавата разполага.

Трябва да има симетрия между цели и ресурси. Не можем да си поставяме цели, за които нямаме ресурси, с които да ги обезпечим. Част от мерките като че ли все още не се познават достатъчно добре от работодателите. Има по-скоро недоверие, че няма да се получат средства, отколкото дълбоко познание на това какво реално се предлага. Комбинацията от различни мерки, които работодател може да използва, да кажем 80/20, 80/0, каквато е последната мярка за 24 лв., заедно с кредити, заедно с грантове, които се дават по линия на Министерство на икономиката, биха могли да дадат възможност на един работодател да премине през кризата. Според мен значителна част от мерките не се познават. За мярката 60/40 още хората не знаят, че много отдавна е променена и не е тази, която действаше от март до май месец, обясни социалният министър.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.