Частните лаборатории издават удостоверения и на психично болни

https://crimes.bg/analizi/chastnite-laboratorii-izdavat-udostovereniya-i-na-psihichno-bolni/37710 Crimes.bg
Частните лаборатории издават удостоверения и на психично болни

Фалшиви психотестове за водачи на обществени превозни средства бълват центровете в страната. В страната има над 200 психолаборатории, които издават документи за професионална годност на водачите на обществени превозни средства. Голяма част от лабораториите издават документи без кандидат-професионалните водачи да стъпват там, а далаверата тече с пълна сила.

Репортер на сайта BIG5.BG прекара цял ден пред заключените врати на психолаборатория в столичния кв. "Захарна фабрика" и за всеобща изненада в средата на деня от нея към "Автомобилна администрация" започнаха да се подават протоколи за успешно проведени тестове. С промяната в Закона за автомобилните превози от 2010 г. от съществуващите 28 центъра за психически тестове за професионални водачи в цялата страна те набъбват до 200.

Дейността е позволена за медицински центрове и места, които работят с магистри психолози и са оборудвани с необходимата лабораторна техника за тестване на професионалната категория водачи. Промяната беше наложена поради забавянето на тестове с до 3-4 месеца, когато те се провеждаха само в съответните 28 центъра в страната. А такава проверка трябва да минат всички водачи от професионалните категории за тежкотоварни автомобили, автобуси, таксита и ватманите. На такъв тест подлежат и осъдените за пътно произшествие, както и хората, загубили точките от талона си.

Интересът към отварянето на частните центрове за психотестове беше толкова голям, тъй като инвестицията за апаратурата е едва 4-5 хиляди лева, а за всеки преглед се броят средно по 50 лева, обясняват от бранша.

ДАИ въведе санкции към частните психолаборатории за некоректно свършена работа, които започват от 3000 лв. и стигат до затваряне на съответния център.

Услугата е много търсена, защото тестовете са не само за новите водачи, но и за тези, които на всеки пет години трябва да потвърдят психическата си годност. Професионалните водачи над 65 години се явяват ежегодно. Над 35 хиляди водачи годишно минават на проверка за годност. Около 20 на сто от кандидатите за професионална категория не биват одобрени. Това прави приход около 2 млн. лева за лабораториите.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.