Банкерът Иван Китов, осъден на 6 г. за присвоени 93 млн. лв., отиде в Коста Рика и не се върна

https://crimes.bg/analizi/bankerat-ivan-kitov-osaden-na-6-g-za-prisvoeni-93-mln-lv-otide-v-kosta-rika-i-ne-se-varna/37624 Crimes.bg
Банкерът Иван Китов, осъден на 6 г. за присвоени 93 млн. лв., отиде в Коста Рика и не се върна

Иван Китов - единственият банкер, който е бил собственик на 2 финансови институции, получи 6-годишна окончателна присъда за присвояване на 93 млн. лв. Делото срещу него се води 18 г.

На 4 март 2015 г. Върховният касационен съд потвърди присъдата и тя влиза окончателно в сила. Иван Китов обаче засега няма да е в затвора, защото от 1998 г. е някъде по света. Китов е притежавал контролния пакет акции на фалиралите Бизнесбанк - Петрич, и Кристалбанк - Мадан

Двете банки са част от клоновата мрежа на БНБ до 1989 г. След това е решено всеки клон да се преобразува в самостоятелна банка.

Контролните пакети акции после са продадени на частни фирми. Така Китов, който в началото на 90-те няма още 30 г., чрез няколко фирми става собственик първо на маданската банка. От април 1993 г. до май следващата е член и шеф на съвета на директорите.

От март 1994 г. до септември 1996 г. пък е шеф на съвета на директорите и на надзорния съвет на петричката банка. Първо фалира Кристалбанк, а след нея - Бизнесбанк.

Предполага се, че младият Китов поема двете банки не заради сериозния си опит във финансовия бизнес, а по-скоро заради това, че е син на Велин Китов, работил дълги години в ЦК на БКП.

Инициирал регистрирането на десетки фирми, в които не фигурирал юридически като собственик на капитала. Фирмите били на негови приятели, състуденти, съседи, служители във фирмата на баща му.

Като шеф на Кристалбанк раздавал кредити на тези фирми, а след това купувал акциите им - така успял да придобие контролния пакет и фактически станал основен собственик на капитала на маданската банка, констатира разследването срещу него. Китов вдига 2 пищни сватби с жена си Мануела през 1995 г. Легендите разказват, че едната е била в софийския “Шератон”, а другата - в парижкия дворец хотел “Крийон”. В кориците на делото има фактури за заплатени сметки за приеми и коктейли. На 12 май 1995 г. например е имало банкет в столичния хотел, за който са били платени около 900 хил. лв. Отчетени са и около 9 млн. за тържеството в Париж.

По време на делото срещу него не станало ясно каква част от тези разходи е била за служебни и каква за лични мероприятия. Прието е, че това вероятно са представителни разходи, свързани с дейността му като ръководител на банка.

Разследването срещу Китов започва през лятото на 1997 г.

Тогава делото е образувано срещу трима служители, а след това са привлечени като обвиняеми той и 25-годишна служителка.

Всички са арестувани, а малко по-късно пуснати под гаранция. При един от обиските тогава младата жена е предала доброволно множество златни бижута и часовници, оценени на 65 097 долара.

Китов излиза на свобода срещу 100 млн. лв. през ноември 1997 г. Изчезва от България, като заминава първо за Доминиканската република. След като не се явява при призоваване за процесуално-следствени действия, е обявен за издирване. Откриват го през 2005 г. в столицата на Коста Рика - Сан Хосе, обявява тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Там Китов се подвизавал с името Джак Хасел Босман. Оказало се, че през 2001 г. там се оженил за натурализирана рускиня - Наталия Гайфудинов, и получил гражданство.

В Сан Хосе е заловен при опит да получи документи за заминаване в САЩ. При снемане на биометрични данни се оказало, че това не е Джак, а издирваният българин. Властите в Коста Рика обаче отказват да ни го върнат. Оттогава следите на Китов се губят.

Делото срещу него и останалите банкови служители продължава 18 г. Обвиненията срещу тях са различни - за длъжностно присвояване, за измама, за престъпление по служба. В хода на производството са направени 40 тежки счетоводни и графологически експертизи.

Разпитани са над 100 свидетели. Материалите са в 75 тома. В тях има документи за сложни финансови операции за стотици милиони долари, с участието на 20-ина фирми и няколко наши и чужди банки. Разкрити са схеми за източване на двете финансови институции.

В крайна сметка всички обвиняеми са оправдани. Някои заради недоказаност на обвиненията, други поради изтичане на давностния срок, а накрая подсъдим остана задочно само Китов. На първа инстанция в Софийския градски съд получи 13 г. затвор за присвояване на 93 млн. лв.

На следващите 2 инстанции присъдата падна на 6 г. заради това, че процесът е продължил в неразумно дълги срокове. Единствената жена обвиняема, която също е оправдана, сега претендира за обезщетение от държавата в размер на 10 хил. лв. заради нарушеното право за разглеждане и решаване на делото в разумен срок.

Къде обикаля делото от 1997 г. досега

През 1996 г. управителният съвет на БНБ уведомил Главна прокуратура, че поставя “Бизнесбанк” АД - София, под особен надзор поради опасност от неплатежоспособност. Предварителна проверка намира данни за отпуснати “големи вътрешни” кредити в левове и валута на “икономически свързани лица”.

На 4 юли 1997 г. главният прокурор Иван Татарчев образувал предварително производство срещу трима от управата на Бизнесбанк. В постановлението е записано, че те в периода от 1 януари 1995 г. до 23 септември 1996 г. в София в качеството си на длъжностни лица са нарушили служебните си задължения и са превишили правата си, като са отпуснали неправомерно кредити в левове и валута на фирми и лица в общ размер на 517 599 208 лв. и левовата равностойност на 13 045 745 щатски долара и 1 000 000 германски марки.

Разследването е възложено на НСлС. Впоследствие като обвиняеми са привлечени

Иван Китов и 25-годишна служителка, както и бизнесмен, теглил огромен заем.

През юли 1997 г. всички са арестувани, а малко по-късно са пуснати под парична гаранция. На 6 април 1998 г. следователката е изпратила делото на СГП с мнение за предаване на съд на обвиняемите.

Държавното обвинение обаче връща предварителното следствие за допълнително разследване. Китов е бил призован за разпит на 18 май 1998 г., но не се явил. Седмица по-късно мярката му за неотклонение е променена в “задържане под стража”, а внесените като гаранция 100 млн. лв. са отнети в полза на държавата. На 22 май 1998 г.

Главна прокуратура е поискала от Интерпол да издири и задържи под стража за 40 дни Китов с оглед последващо искане за екстрадиция. Междувременно са назначени няколко сложни счетоводни експертизи, които проверяват правени преводи от десетки милиони долари между банката и дълга верига от фирми. Други експертизи пък изясняват договорите за цесия между няколко фирми и банката.

На 4 януари 1999 г. е назначена счетоводна експертиза, която да анализира документите за превод на валута в чужбина и разходите на Китов за коктейл и сватби в София и Париж.

Със заключително постановление от 25 януари 1999 г. следователят изпраща делото с мнение за спиране на разследването срещу Китов “поради неустановяване местонахождението му”. Делото за втори път е внесено в съда, но на 22 февруари 1999 г. прокуратурата го връща за втори път за допълнително разследване. Правят се нови експертизи. В счетоводните книжа се вижда движение на огромни суми от порядъка на десетки милиарди левове и милиони долари по сметки на различни дружества и банки.

На 30 ноември 1999 г. следователят е изпратил делото в СГП с мнение за предаване на съд. В началото на 2000 г. за трети път е върнато за допълнително разследване. Иска се от Бюрото за финансово разузнаване съдействие за установяване собствеността на фирмите, по чиито сметки в чужбина са превеждани огромни суми.

С молба за правна помощ от 8 януари 2001 г. ВКП е помолила съдебните органи на Белгия да изземат документи по 2 превода на валута от септември 1993 г. за общо 4,2 млн. долара и да разпитат свидетели от банка в Брюксел.

На 18 юни 2001 г. следователят е изпратил за пореден път делото с обвинително заключение за съд. Второто внасяне на обвинителен акт в СГС е на 22 октомври 2001 г. Три месеца по-късно съдията докладчик прекратил съдебното производство и върнал делото на СГП за допълнително разследване.

Следствието пак внася делото в прокуратурата с мнение за съд на 25 юни 2003 г., а прокуратурата внася обвинителния акт в съда. На 10 ноември 2003 г. за трети път съдията докладчик прекратил съдебното производство и върнал делото на СГП за допълнително разследване.

Четвъртото внасяне на делото за разглеждане от СГС е на 11 февруари 2004 г. На 2 ноември 2004 г. съдията пак е прекратил съдебното производство и връща на СГП за отстраняване на процесуални нарушения. На 21 януари 2005 г. е поредното внасяне на обвинителния акт в съда.

Междувременно Министерството на правосъдието уведомява СГС, че Иван Китов е задържан в Коста Рика. Отправено е искане да ни го предадат. Делото започва на 11 юли 2005 г., но веднага е отложено, тъй като екстрадиционното производство не било приключило.

На 24 февруари 2009 г. съдът изпратил молба за връчване на призовка на Китов в Еквадор, въпреки че било установено, че той е в Коста Рика. Заседанията до края на годината са отлагани поради неизпълнение на съдебната поръчка. След това се пуска нова съдебна поръчка до Коста Рика. През март 2010 г. се връща отговор, че Китов не е открит от Върховния съд на Коста Рика на адреса, на който е регистриран.

Междувременно през май 2010 г. за част от обвиненията срещу няколко души от групата е прекратено наказателното производство поради изтичане на абсолютната давност.

Първата присъда е обявена на 9 декември 2010 г. Китов получава 13 г. затвор за присвояване на 93 млн. лв. На 13 февруари 2014 г. САС изменил присъдата на СГС и намалява затвора от 13 на 6 г., както и 6 г. без право да заема длъжности, свързани с управление на пари. Отменена е конфискацията на половината имущество.

На трета инстанция - ВКС, решението е произнесено преди 10 дни.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.