БАН с ужасяваща прогноза, касаеща населението на България!

https://crimes.bg/analizi/ban-s-uzhasyavashta-prognoza-kasaeshta-naselenieto-na-balgariya/38305 Crimes.bg
БАН с ужасяваща прогноза, касаеща населението на България!

Населението на страната може да падне под 6 милиона души до 2040 година, сочи изследване на Българската академия на науките. Демографската криза се задълбочава заради застаряването на нацията, социалните неравенства и миграцията.

Мрачната прогноза предвижда след 20 години населението на страната да намалее до 5 800 000 души, обясни директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН проф. Антоанета Христова.

,,Структурата на населението няма да бъде добра. Ще има много повече възрастни, отколкото млади хора. Добрата новина - няма да изчезнем, лошата новина е, че няма да бъдем и 6 милиона'', обясни тя пред БНР.

Тенденцията може да се обърне в положителен план едва след 15 години.

,,Независимо от това даже колко мерки се предлагат и в каква комплексност, до 34-та година ние винаги ще имаме негативни резултати'', сподели още Христова.

Демографската прогноза разбива мита, че миграцията е главната причина за намаляването на населението.

,,Има и заминаващи, но и все повече връщащи се. Броят на влизащите в страната и завръщащите се българи се изравнява на излизащите през последните години'', коментира по темата и проф. Катя Владимирова.

Мерките за преодоляване на демографската криза включват насърчаване на раждаемостта, подобряване на здравеопазването и социалните услуги, както и намаляване на смъртността и миграциите на населението.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.