Адрияна Петкова: И в бизнеса, и в изкуството, най-важно за успеха е въображението

https://crimes.bg/analizi/adriyana-petkova-i-v-biznesa-i-v-izkustvoto-nay-vazhno-za-uspeha-e-vaobrazhenieto/43011 Crimes.bg
Адрияна Петкова: И в бизнеса, и в изкуството, най-важно за успеха е въображението

Eдна бизнесдама на тънки токчета в мъжкия корпорaтивен свят

Адрияна Петкова е основателят и идеологът зад първата българска стрийминг платформа за сценични и визуални изкуства 7Arts.bg и видео подкаста ОтКликниНаИзкуството с водещ Весела Бабинова. Чрез 7Arts.bg зрителят има достъп до първокласни театрални, оперни и балетни произведения, както от българската, така и от световните сцени. Хитови заглавия от българското кино, международни филмови премиери, куклени спектакли за деца и всичко това от първи ред у дома.

Визионер по дух, тя винаги е с една крачка в бъдещото, където иска да отведе всички ни.

***

Тя слиза на най-тънките и високи токчета, които съм виждала, от колата си и не ѝ трепва окото, че трябва да изкачим петте етажа на бившия завод, за да стигнем до еклектичното градско пространство, където ще снимаме.

„Свикнала съм на тях“, обяснява ми, докато същевременно с широко усмивка ловко вади огромна дамска чанта, лаптоп и още няколко принадлежности, след което тръгваме нагоре по стълбите.

"Този лаптоп е моят ум и моето сърце. Целият ми живот е там", шеговито подхвърля и не го изпуска от поглед, докато по навик подрежда всичко на масата, около която се настаняваме, за да проведем разговора си.

 

Адрияна Петкова е петата дама в тазгодишната селекция на жените на Съвремието, които оставят своите отпечатъци в модерната ни история. Коя всъщност е тя? Бизнесдама. Краен пацифист. Иноватор. Създател на първата българска стрийминг платформа за визуално и сценично изкуство от цял свят 7Arts.bg!

„Вярвам, че в същността на всеки от нас зрее богата душевност, но тя невинаги може да бъде усетена в един бизнес разговор. Това, което не мога да скрия, определено е, че се вълнувам от Съвремието, от това, което ще ни предостави бъдещето в настоящето. Аз съм човек, който търси. Който иска да преоткрива живота. И, разбира се, изкуството е това, което ме обогатява, променя, надгражда. То е катарзис, радост. Самият живот, всъщност, е изкуство“, казва ми Ади Петкова.

Родена е в Пловдив и може би именно там е захранена любовта ѝ към живописта.

„Имах много красиво детство, изпълнено с много смях и свобода. Бях много палаво дете. Много обичах да играя с момчетата и тъй като имам по-голям брат – Георги, бе ми по-интересна неговата компания. Всъщност мъжкият свят винаги ми е бил по-интересен“, споделя Адрияна.

Тя е с икономическо образование, което я определя като финансист и маркетолог. От 1998 г. до 2008 г. издава списание „Интериорен салон“ и се увлича по дизайна.

„Този опит ми донесе много срещи с хора на изкуството. Покрай издаването на списанието започнахме да организираме изложби със съвременно българско изкуство – може би имам над 30 самостоятелни изложби. Както обикновено казвам – за мен изкуството е страст и любов завинаги“.

Интериорът на стария завод еклектично се противопоставя на нейната изтънченост. Така както образованието ѝ на практиката ѝ в реалността. В сложните, пандемични две години я осенява идеята за създаването на стрийминг платформа 7Arts.bg именно заради това влечение.

 

„Когато през март 2020 г. дойде пандемията, аз се прибрах в България. Имам много приятели в изкуството и всички те бяха стресирани заради това, че не знаеха какво предстои и как ще се развие живота им оттук нататък. Винаги гледам да мисля позитивно и смятам, че понякога щом се затвори една врата, много други се отварят. Човек трябва винаги да мисли за възможностите, които настоящата ситуация му дава. Това породи първоначалната идея да започнем да показваме театър онлайн. След това продължихме и с опера, балет, спектакли за деца, които можеха да се гледат от вкъщи благодарение на Интернет. В периода на пандемията ние осигурихме тази достъпност“, споделя за раждането на 7Arts.bg Ади Петкова.

Идеята се разраства, като предоставя визуално и сценично изкуство от цял свят.

„Може да гледате изкуство от всяка една точка по много лесен начин, на една символична цена. Това е достъп до световни сцени. Театър, опера, балет, кино - тук мога да спомена, че ние даваме възможност да гледате всички стари и нови български филми на най-добрите продуценти и режисьори, както и международно съдържание. Имаме и стенд ъп комеди спектакли, както и фолклорни. Имаме красиво и богато съдържание за деца – куклени театри, което е страхотно, защото възпитаваме от малки вкуса им към сценичните и визуални изкуства. Дори при голямо желание от страна на родителите, невинаги в България е достъпно да се гледа кино или театър в малките населени места. В доста градове няма киносалони и театрални сцени“, казва Ади Петкова.

Нейна любима реплика е, че новото е в помощ на старото.

„Чрез 7Arts.bg даваме възможност публиката да се разрасне. Влизаме в домовете и възпитаваме вкус. Тук няма конкуренция с традиционните театър или опера, защото нашата платформа събужда жаждата и кара публиката след това да отиде в салоните. Тя вече ще има това желание. И така допринасяме за развитието на новото“, казва Ади.

Вярва, че именно изкуството в този тъжен за света момент е над всичко. И в други тежки моменти, назад във времето, то е помагало да се преодолее драмата, болката, тъгата, загубата...

 

„Затова смятам, че никога не трябва да бъде ограничавано. Наблюдавам процесите, които се случват в момента и забелязвам крайности, които го поставят пред изпитания – като ограниченията за руските артисти в момента. Човешката природа носи тези крайности. Не очаквахме да повторим грешките от Първата и Втората Световни войни днес, в XXI в. Крайните чувства не са добър съветник, но масовата емпатия е събудена в момента. Надявам се да я задържим възможно най-дълго и да ни доразвие като хора и поведенченски модели. Надявам се да осмислим живота в дълбочина. Изкуството е онова, което носи дух и дава желание за живот. Не бива да бъде ограничавано по расов признак, да бъде дискриминирано или заличавано“, категорична е Адрияна Петкова.

Изкуството пророкува, но много подценихме посланията му.

„Много руски артисти в момента са дисиденти именно защото са против войната, не са „за“ Путин. В този труден път ще му трябва време за възстановяване от културната травма. За съжаление този отпечатък ще остане и по двете култури – украинската и руската. Надявам се да стъпваме по-осъзнато след всички тези изпитания, през които минаваме и които ни предстоят“, казва тя.

Вижда мирното бъдеще именно в дигитализацията на изкуството. Свидетели сме на нейното стремглаво развитие в настоящето и много близкото бъдеще.

„Трябва много внимателно да се подходи към дигитализацията и да се вложат много финансови и човешки ресурси, за да може да пазим не само историята, но съвременното изкуство в XXI в. Мисля, че технологията е напреднала толкова много, че няма какво да я спре. Тъжно е, че някои български театрални сцени нямат възможност да дигитализират спектаклите си. Онези от тях, които успяват някак си и ги събират в архив, имат друг проблем – в качеството на заснемане. Това е архив за поколенията напред. Трябва много да се инвестира, да се подходи глобално, за да може съвременното изкуство да бъде дигитализирано както трябва и това трябва да дойде от институциите, като Министерството на културата. Трябва да се осигури висококачественото заснемане на спектаклите“, категорична е тя.

 

VR и АР ще обогатят сценичните изкуства

Адрияна Петкова споделя, че обича бъдещето и новите технологии и ги възприема като част от един нов свят. Добавената и виртуалната реалност все повече ще навлизат в изкуството.

„Самата аз получих подарък за рождения си ден - VR очила и изпитах огромна радост да ги разучавам, да свалям различни приложения, преживявам различни реалности чрез тях. Според мен бъдещето вещае и появата на нови жанрове в изкуството. Напоследък много говорим в нашия екип за новия жанр – онлайн театър. Той е различен от телевизионния театър. Такъв театър може да видите на нашата платформа от режисьора Явор Гърдев. Спектакълът се казва „Унизените. Беларус“ и е по актуалната тема. Всъщност Явор Гърдев по изключителен начин е заснел този спектакъл, който е само дигитален. Не е поставян на сцена и няма да бъде.. Заснеман е всеки един актьор отделно. След това е направен монтажът и се е получило цялостното произведение. Тоест, идват нови жанрове, които самите ние не можем да предположим какви са. На нас, като стрийминг платформа, ни предстои изграждането и участието точно в такива проекти. Създаването на различни места в тези метавселени, които да са за забавление с изкуството, което ние представляваме“, разкрива Адрияна Петкова.

Успехът и мисията на Платформата 7Arts.bg

„Успехът и мисията ни като платформа са свързани с това както да забавляваме, така и да възпитаваме новите поколения в една етстетика и култура, която само театърът, операта и балетът могат да изградят. В момента работим и по проект, който ще позволи на най-малките зрители да гледат от вкъщи и опера за деца", издава още тя.

 

Нейната силна емоционалност не може да бъде скрита и в суровата корпоративна среда, но не смята това за свой минус.

„Съчетавам бизнесът и изкуството доста успешно. Обичам корпоративния свят още от дете. Както изкуството, така и бизнесът са подчинени на правила и на определени очаквания. Когато ги спазваш, нещата се случват по правилния начин. Дисциплината е нещо изключително важно не само за работата, но и за израстването на човека като потенциал. Като развитие. Така че дисциплината е в основата на много успехи“, казва тя.

Най-важното за успеха в бизнеса е въображението.

Както и за успеха в изкуството.

„Изобщо за мен въображението е най-важното нещо. Затова мисля, че трябва да учим децата от най-малки на въображение. Въображението и мечтите са взаимно свързани. Ако имаш двете, можеш да изграждаш живота и света си. Обичам да казвам, че енергията следва мисълта и създава форма. Независимо дали говорим за платформа или за тези прекрасни картини зад гърба ми, на младия художник Калина Терзийска. Всичко започва от процеса, който е в тук, в ума ни“.

Най-запомнящият урок в живота ѝ до момента е свързан с истинността.

 

„Истината е основа на живота. Там, където няма истина, няма стабилност. Рано или късно битието ти тръгва по грешния път и неправилния начин. Научих се да не драматизирам живота, а да го обичам. Но без истина човек не може да гради вселените около себе си. Това е основен закон на цялото себепознание. И това е красивият урок, върху който аз съм изградила същността си“, казва тя.

Тогава можем ли да кажем, че доверието е по-голямо от любовта?

„Не. Любовта е над всичко!“

Източник: Dir.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.