12-годишният син на майор Терзиев съди авиобазата за 70 хиляди лева кръвнина

https://crimes.bg/analizi/12-godishniyat-sin-na-mayor-terziev-sadi-aviobazata-za-70-hilyadi-leva-kravnina/42156 Crimes.bg
12-годишният син на майор Терзиев съди авиобазата за 70 хиляди лева кръвнина

12-годишният Александър, син на загиналия пилот - майор Валентин Терзиев, съди авиобазата в Граф Игнатиево за 70 000 лв. Малкото момче настоява за обезщетение пред съда от името на майка си Димитрина, тъй като е непълнолетен. Претенциите са във връзка с извънреден труд от близо 3000 часа, положен от пилота, който обаче не е бил за платен, нито компенсиран с почивни дни. 

Чрез майка си, синът Александър обжалва решение на Окръжния съд в Пловдив, с което е прекратено производството по делото и е изпратено в Районния съд  в Асеновград по подсъдност. 

Молбата до Окръжния съд е подадена на 28 юли. С нея Александър иска да му се заплати сумата 70 000 лв., представляваща възнаграждение за 2 967 часа положен неплатен труд от баща му, което не е било компенсирано с почивка до датата на прекратяване на договора му за военна служба на 9 юни тази година. 

Синът на Терзиев твърди, че неговият баща като военнослужещ е бил задължен да дава дежурства при условия и по реда, определени в уставите на въоръжените сили и с други нормативни и административни актове, издадени от министъра на отбраната. Също, че служебното време над нормалната му продължителност е следвало да се компенсира с намалено работно време. С разпореждане от 30 юли Окръжният съд оставя без движение исковата молба за отстраняване на посочени нередовности, сред които посочване какви са размерите на неплатените възнаграждения

След това с молба от 9 август Александър посочва, че претендираното възнаграждение за заплащане на удължено и не компенсирано с почивка служебно време е за периода от 26.05.2010 г. до 9.06.2021 г., като заявява, че  счита за безпредметно посочването на удълженото и некомпенсирано с почивка служебно време помесечно. С разпореждане от 10.08.2021 г. Окръжният съд дава възможност на сина да отстрани нередовност на исковата молба, като посочи точно размерите на неплатените на баща му възнаграждения. 

На 21.09.2021 г. е подаден отговор на исковата молба от Александър, в който не е заявено възражение относно подсъдността на делото. Два дни по-късно Окръжният съд постановява обжалваното сега определение, с което приема, че предмет на делото са множество обективно съединени искове. Тъй като на Окръжния съд като първа инстанция са подсъдниисковете по граждански и търговски дела с цена на иска над 25 000 лв., магистратите прекратяват производството по делото и го изпраща по подсъдност на съда в Асеновград, където се води по адрес семейството на Александър.

След това определение синът на майор Терзиев подава частната жалба до Апелативния съд. Твърди, че при така заявената претенция е неправилно определен предмета на делото от Окръжния съд като множество обективно съединени искове, всеки от които с цена под 25 000 лв.Заявява, че в случая се претендира за присъждане на едно обединено обезщетение от 70 000 лв. В крайна сметка апелативните магистрати решили да отменят определението на колегите си и връщат делото в Окръжен съд, който ще трябва да се произнесе. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.