Защо путинофилите избраха Пешо Сумиста за водач на осуетения руски преврат?

Бойни отряди на путинофилите от БНО Шипка и агенти на ГРУ планирали завземането на властта на 20 април 2016 г.

https://crimes.bg/vodeshha-tema/zashto-putinofilite-izbraha-pesho-sumista-za-vodach-na-osueteniya-ruski-prevrat/44060 Crimes.bg
Защо путинофилите избраха Пешо Сумиста за водач на осуетения руски преврат?

Бойни отряди на путинофилите от БНО Шипка и агенти на ГРУ планирали завземането на властта на 20 април 2016 г.

Оказва се, че руското военно разузнаване ГРУ е подготвяло преврат в България през 2016 г. Това стана ясно от разкритията, направени от разследващия журналист Христо Грозев в интервю пред блогъра Асен Генов.

 

По случайност, свързана със съвсем друго разследване, родната полиция е успяла да разбере за заговора и съответно да го предотврати. За целта превантивно са арестувани стотици от българските участници и едва 30-40 от тях успяват да стигнат до София в уречения ден.

 

Наред с това агенти на ДАНС, подпомагани от отряда на баретите, принуждават силово инструкторите на ГРУ, които трябвало да координират въоръжената акция да напуснат страната. Преобладаваща част от диверсантите са действащи командоси от страховития руски отряд „Вимпел“. Те пристигат у нас няколко седмици преди старта на акцията, представяйки се за руски православни свещеници, идващи на обмяна на опит с православните си братя у нас. Такива братски визити на добра воля не са нещо необичайно.

 

Обикновено обаче при такива визити идват монаси с дълги бради и изпити от пост и молитва тела, а не тренирани младежи, на които отдалеч им личи, че са от някоя армейска част, посочват от службите.

 

Организацията и сценарият за действие на ГРУ в София копира буквално пропадналия опит за силово сваляне на властта в Черна гора същата година, посочва Христо Грозев.

Целта им бе да установят проруско управление, което да анулира подадените кандидатури на Черна гора за членство в НАТО и ЕС.

 

Грозев разкрива, че основни изпълнители на подготвяното въстание трябвало да бъдат членове на две пропуски паравоенни формирования, но не назовава имената им.

Според запознати това са „Воински съюз Васил Левски“ и БНО „Шипка“, които прокуратурата разследва отскоро за противодържавна дейност.

 

Грозев посочва, че съгласно плана около 700 души е трябвало да нападнат парламента и да започнат престрелка. По думите му, ако операцията на ГРУ бе успешна, това е щяло да доведе до сериозна дестабилизация на страната.

 

Превратът е трябвало да започне на 20 април 2016 г. – ден, в който България отбелязва годишнината от избухването на Априлското въстание. На тази дата двете паравоенни формирования организират протест пред парламента с искане за оставка на правителството и освобождение на българския народ от всяка форма на чужда зависимост, финансово-икономическа и военно-политическа окупация. Като повод за свикването на протеста е използвана кризата с нелегалните емигранти, които по това време буквално нахлуват на тълпи от Турция.

 

Прелюбопитна е и фигурата на готвения за водач на преврата Петър Стоянов, по-известен като Пешо Сумиста – босът на бандата за поръчкови убийства „Килърите“. Може би причината е тази, че тукашните фенове на Путин никога не са крили мераците си да грабнат оръжие.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.