Васил Божков се завръща? Отваря нови казина в цялата страна. Ще го арестува ли прокуратурата на границата или ще го пуснат под гаранция?

https://crimes.bg/vodeshha-tema/vasil-bozhkov-se-zavrashta-otvarya-novi-kazina-v-cyalata-strana-shte-go-arestuva-li-prokuraturata-na-granicata-ili-shte-go-pusnat-pod-garanciya/27211 Crimes.bg
Васил Божков се завръща? Отваря нови казина в цялата страна. Ще го арестува ли прокуратурата на границата или ще го пуснат под гаранция?

2023 ще е годината на Васил Божков. Милиардерът-изгнанник готви завръщане в родината след 3-годишно укриване в Дубай, издадоха приближени на хазартния бос. Според думите им, Божков вече е постигнал договорка, че няма да бъде арестуван при завръщането си, а само ще бъде задържан за разпит, след което – освободен под парична гаранция.


Първите сигнали, че Васил Божков се завръща у нас след 2-годишно изгнание в Дубай вече са налице – през последния месец хазартния бос е назначил около 50 души охранители, които да пазят централния му офис на ул. „Московска“, както и върволицата му от имоти. Официалната съпруга на хазартния бос – Елена Динева, пък вече се е настанила в резиденцията му на Витоша. След бягството на Божков в Дубай от ДНСК стартираха проверка за незаконно строителство в някогашната вила на Тодор Живков, която Черепа купи през 2015 г. от вдовицата на банкера Емил Кюлев. Божков пък побърза да се отърве от имота, прехвърляйки го на фирма, собственост на президента на футболен клуб „Септември“ Румен Чандъров. Неотдавна обаче Чандъров е прехвърлил обратно резиденцията на Витоша на Васил Божков, както и още половин дузина недвижими имоти в София.


Именно с Чандъров е свързана новата хазартна експанзия на Божков. Той е сочен от мнозина и като човека зад една от новите големи фирми за залози у нас. Официално компанията се води собственост на известния футболен бос. Оперативни ръководители там обаче са братя Ганеви. Тя бяха мозъците на лотарийните игри на „Нове холдинг“, които направиха луди пари. Всеки втори българин търкаше като луд талончета с надежда да стане милионер.

Присъствието на Ганеви е ясен знак за едрите риби в сектора, че Божков се завръща мощно в хазартния бизнес.

Основателят на партия “Българско лято” има участия в няколко нови казина у нас. Най-лъскавото от тях е в центъра на София, като там милиардерът е съдружник с друг популярен играч в хазарта.


Само преди месец Васил Божков спечели най-важното от серията дела, които се водят срещу хазартния му бизнес. В началото на месец ноември Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожен акта на Държавната комисия по хазарта, според който „Еврофутбол“ дължи на държавата рекордните 329 млн. лв. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Според уточнението на съда, магистратите не се произнасят по дължимостта на сумата, но отменят акта като изначално нищожен, тъй като е издаден от „некомпетентен държавен орган“.


При това положение Васил Божков има правни основания да възобнови дейността на хазартните си дружества в България, които са с отнети лицензи заради дължими общо почти 600 милиона лева на държавния бюджет.


Той все още развива хазартна дейност, но в Молдова и в други държави от бившите съветски републики. Твърди се, че Божков е неофициален собственик на хазартното дружество „Сезам“, което усилено се рекламира напоследък в телевизионния ефир от продуцентите-шоумени Иван Христов и Андрей Арнаудов.


Засега остава загадка какво се случва с останалите обвинения, повдигнати задочно от Специализираната прокуратура срещу Васил Божков в началото на 2020 г. Сред тях най-сериозните са, че е поръчал убийствата на конкурентите си в хазартния бизнес Манол Велев (ликвидиран през 2007 г.) и на Йордан Динов (убит през 2012 г.). Съмненията, че Манол Велев е екзекутиран след конфликт с Васил Божков изрази още преди години и Весела Лечева, настоящ министър на спорта в служебния кабинет на Румен Радев. Сред обвиненията срещу Васил Божков са и закани за убийство, отправени към бившите му съдружници – братята Цветомир и Боян Найденови, както и обвинения в блудствени действия и изнасилвания. Делата срещу Васил Божков обаче така и не успяха да влязат в Специализирания съд, който беше закрит през лятото и бяха преразпределени в Софийски градски съд. Очевидно Васил Божков е получил гаранции, че до повдигане на обвинения няма да се стигне, след като е взел решение да се завърне в България в началото на следващата година.

За последно името на Васил Божков беше използвано като претекст от бившия премиер Кирил Петков и тогавашния МВР шеф Бойко Рашков за незаконния арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше задържан в дома си в Банкя тази пролет, като тогава Кирил Петков обясни, че се действа по сигнал на Васил Божков и доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ), установяващ загуби за бюджета в размер на близо 557 млн. лв. По-рано Васил Божков бе застъпил версията, че си е спестявал данъци, тъй като е плащал подкупи на бившия финансов министър Владислав Горанов, който също беше арестуван за денонощие. Впоследствие съда обяви за незаконен ареста на Бойко Борисов, а Кирил Петков и Бойко Рашков се отрекоха от думите си, че са действали по сигнала на Васил Божков.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.