„Топлофикация“ цака потребителите с 20% ДДС при плащане и 9% при връщате на средства, кой печели?

Обяснението е свързано с решение на правителството на Петков за намаляване на ДДС като социална помощ

https://crimes.bg/vodeshha-tema/toplofikaciya-caka-potrebitelite-s-20-dds-pri-plashtane-i-9-pri-vrashtate-na-sredstva-koy-pecheli/114412 Crimes.bg
„Топлофикация“ цака потребителите с 20% ДДС при плащане и 9% при връщате на средства, кой печели?

Обяснението е свързано с решение на правителството на Петков за намаляване на ДДС като социална помощ

Абонатите на „Топлофикация София“ ще бъдат облагани с 20% ДДС върху изравнителните сметки, но ако им се върнат надвзетите плащания, те ще получат обратно 9% ДДС.

Например, ако абонатът има за доплащане за отопление на стойност 100 лв., той ще трябва да заплати общо 120 лв. на „Топлофикация София“. Ако обаче му е начислено допълнително 100 лв. отгоре и тези пари трябва да му бъдат върнати, той ще получи обратно едва 109 лв.

Този различен подход се обяснява от „Топлофикация“ с временно променената ставка за ДДС. По решение на правителството на Кирил Петков, за социална помощ ДДС на парното е бил намален от 20% на 9% за периода от юли 2022-ра г. до юли 2023-та г.

Сега при фактуриране на изравнителните сметки се прилага следният принцип: ако абонатът е използвал повече енергия, отколкото е било прогнозирано (т.е., абонатът трябва да доплаща), ДДС ставката, която се прилага, е тази, валидна към датата на издаване на фактурата, а именно 20%, ако датата е след 1-ви юли. В противен случай, когато трябва да се върнат надвзетите пари на абоната, се прилага ДДС ставката, действала през периода на потребление – май-юни 2022 г., а именно 9%.

Този подход е избран, защото отговаря на указанията на Министерството на финансите и Националната агенция по приходите.

Срокът за рекламации по изравнителните сметки е до 31-ви август, и заявленията трябва да се подават в съответната фирма топлинен счетоводител.

Източник: narod.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.