Стефан Янев е най-вероятният кандидат за премиер

https://crimes.bg/vodeshha-tema/stefan-yanev-e-nay-veroyatniyat-kandidat-za-premier/27543 Crimes.bg
Стефан Янев е най-вероятният кандидат за премиер

Оказва се, че Стефан Янев е най-вероятният кандидат за премиер.


Той бил харесван като консенсусна фигура и неговото влизане в парламента улеснява значително реализацията на този вариант, който устройва повечето политически лидери.


При все, че именно ГЕРБ ще получи мандат за съставяне на правителство като първа политическа сила, те в никакъв случай няма да издигнат Бойко Борисов за премиер. Причината е, че самият той не иска да поеме отговорността за предстоящата тежка зима.


Тази информация бе потвърдена лично от него по-рано през седмицата и отправи призив към партийните лидери да се дръпнат назад.

Освен това имал договорка с Румен Радев да не се конфронтират, а да работят заедно в името на стабилността на страната.


Възраждане и ДПС също са съгласни Стефан Янев да е начело на кабинет с мандата на ГЕРБ, който подкрепят.

Единствено БСП не са единодушни заради старите търкания, които имат с Янев. Въпреки това вероятността да надделее гласът на разума е голяма.


ПП и ДБ са категорични, че ще са в опозиция при мандат на ГЕРБ.

На практика по този начин прокарването на мандата на варианта Янев премиер с мандата на ГЕРБ е абсолютно реално.


Според запознати вторият вариант е Борисов да върне мандата, ПП да не съберат мнозинство и Радев да даде мандат за кабинет на най-малката политическа сила, която да състави „правителство на националното спасение“.


Не трябва да се пренебрегва и фактът, че Стефан Янев е добре приет и от Русия и от Запада, което в днешната изключително сложна геополитическа ситуация никак не е за подценяване. С него начело може да се сформира наистина експертно правителство, в което обаче да влизат близки до големите политически силни фигури.


За такъв вариант се заговори още при предходните избори, когато стана ясно, че нито една от партиите не може да спечели достатъчно стабилно мнозинство, че да управлява самостоятелно.

Източник: Галерия

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.