Софийската прокуратура разследва шест случая от фалшивите подписки на партиите

https://crimes.bg/vodeshha-tema/sofiyskata-prokuratura-razsledva-shest-sluchaya-ot-falshivite-podpiski-na-partiite/33048 Crimes.bg
Софийската прокуратура разследва шест случая от фалшивите подписки на партиите

6 разследвания по сигнали на граждани, открили личните си данни в партийни подписки, без да са ги предоставяли, е започнала Софийската районна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение пред "Сега", информира изданието. И шестте досъдебни производства са за съставяне на неистински документи и се водят срещу неизвестен извършител. Цифрата е само за София и не е ясно колко са разследванията в национален мащаб. Общо постъпилите сигнали в СРП са 158. По един от тях прокуратурата е отказала да образува разследване, тъй като не са открити достатъчно данни за извършено престъпление. По останалите все още няма произнасяне. Наказателният кодекс предвижда до 2 години затвор за фалшиви документи. От прокуратурата отказаха да съобщят за подписките на кои партии са започнали разследване с аргумента, че това може да попречи на работата им.Скандалът с партийните подписки избухна, след като от Централната избирателна комисия дадоха възможност чрез сайта всеки да провери дали присъства в някой от тези документи преди изборите за европарламент. Оказа се, че хиляди откриха трите имена и ЕГН-тата си, без изобщо да са се подписвали. По традиция институциите реагираха бавно и започнаха да си прехвърлят топката. От ЦИК обявиха, че въпреки злоупотребата не могат да спрат партиите да се явят на избори. Оттам препратиха сигнали на граждани към прокуратурата и Комисията за защита на личните данни. В средата на април оттам обявиха, че проверката им ще трае два месеца.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.