„Сделката за свободата“ – 15 години по-късно да си спомним за най-тежката заложническа криза в новата история на България

https://crimes.bg/vodeshha-tema/sdelkata-za-svobodata-15-godini-po-kasno-da-si-spomnim-za-nay-tezhkata-zalozhnicheska-kriza-v-novata-istoriya-na-balgariya/28302 Crimes.bg
„Сделката за свободата“ – 15 години по-късно да си спомним за най-тежката заложническа криза в новата история на България

15 години след разрешаването на най-драматичната и продължителна заложническа криза в новата ни история Българската национална телевизия ще припомни събитията, свързани с петте невинни български медицински сестри, арестувани в Либия и три пъти осъдени на смърт по изфабрикувани обвинения. Документалният филм на обществената телевизия – „Сделката за свободата“ – ще бъде излъчен на 20 юли (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1.
„Казусът с българските медици, държани в плен от Муамар Кадафи, беше водещ проблем за българската държава и дипломация. Спасяването им се превърна в национална кауза в началото на новото хилядолетие. 15 години по-късно обаче, изглежда вече не си спомняме всичко това. Дори има едно поколение, което не знае нищо, или знае твърде малко. А за тези, които си спомнят – много от детайлите, от действията на дипломати, политици, агенти остават дълго време скрити от публичност. Всички те ще открият в този филм ценни свидетелства на хората, участвали пряко в спасяването на българските медици“, споделя Даниел Чипев, зам.-директор на дирекция „Новини и актуални предавания“ в обществената телевизия и по чиято идея е реализиран филмът „Сделката за свободата“.


„Така Българската национална телевизия и дирекция „Новини и актуални предавания“ продължава линията от документални филми, които разказват за най-близкото ни минало, за събитията в последните три десетилетия“, казва още Чипев.


През февруари 1999 г. медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж, бяха арестувани в Либия и три пъти осъдени на смърт по изфабрикувани обвинения в умишлено заразяване със СПИН на близо 400 либийски деца в болница в Бенгази и в заговор срещу Джамахирията. След повече от 8 години затвор – на 24 юли 2007 г. – петте медицински сестри и палестинският лекар бяха освободени и върнати в България с посредничеството на президента на Франция Никола Саркози, на съпругата му Сесилия Атиас (тогава Саркози) и на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.


Документалният филм на БНТ „Сделката за свободата“ (2017) отвежда зрителите зад публично известните факти и показва неразказаните подробности около развръзката на събитията. Авторът на проекта Цвета Младенова се среща с водещи за освобождаването на медиците фигури – Марк Пиерини, бивш посланик на Европейския съюз в Либия и Тунис и главен преговарящ за медиците от страна на ЕС, както и ексклузивно с бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас (тогава Саркози). За позицията на либийския диктатор Муамар Кадафи, убит по време на бунтовете от „Арабската пролет“ през 2011 г., свидетелства една от най-приближените му – Зара Мансур, ръководителка на „амазонките“ на Кадафи, неговата лична женска гвардия. За ролята на българската държава в преговорите разказват президентът Георги Първанов, Соломон Паси, бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, както и журналистът Георги Милков.


Гледайте филма „Сделката за свободата“ на 20 юли (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1!


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.