Сделка за милиарди: А1 купува bTV

https://crimes.bg/vodeshha-tema/sdelka-za-miliardi-a1-kupuva-btv/27213 Crimes.bg
Сделка за милиарди: А1 купува bTV

Спекулативната треска (ажиотажът) около продажбата на bTV, която е една от най-големите частни телевизии у нас, е сред най-коментираните напоследък теми, става още по-сериозна.


Интересна подробност е, че на сцената излиза още един потенциален купувач и именно с него има голяма вероятност да бъде осъществена сделката.

Кандидат-купувачът на медията е телекомуникационният оператор „А1 България”, предлагащ мобилни и телефонни услуги и интернет, както и интерактивна, цифрова и сателитна телевизия и е собственик на четири спортни канала с марката МАХ Sport.


От 2017 година предприятието е собственост на „А1 Телеком Аустрия Груп”, европейският клон на мексиканската далекосъобщителна компания „Америка Мовил” в съдружие с правителството на Австрия.

През 2021 г. „А1 България” отчете приходи от 574,1 млн. евро, а главно действащо лице за осъществяването на сделката с bTV е директорът на компанията в България Александър Димитров.


Телевизията бе купена през 2020 г. от РРF Group на чешкия милиардер Петр Келнер, който загина при инцидент с хеликоптер на следващата година.

Ако покупката сега се осъществи, телекомуникационната компания А1 ще притежава и телевизия, както United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, е собственик на Vivacom и медийната компания „Нова Броудкастинг Груп”.


През миналия месец обаче се появи информация, че United Group планира да продаде част от мобилната си мрежа в търсене на бърза ликвидност.

По информация на специализираната платформа Merger-Market компанията е наела инвестиционната банка Goldman Sachs, за да намери купувачи на активите.

Твърди се, че вече са изпратени писма до потенциални заинтересовани страни, а очакванията са първите оферти да дойдат преди Коледа. Информацията идва на фона на поскъпващите облигации на United Group заради високата инфлация и все по-високите лихви.

Източник: narod.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.