Сарафов с извънреден ход заради прокурорката, пуснала на свобода убиеца от Лозен

Проверката ще обхване всички неприключени и решени от прокурора досъдебни производства, ритмичност и срочност на разследването, мотивираност на постановените актове

https://crimes.bg/vodeshha-tema/sarafov-s-izvanreden-hod-zaradi-prokurorkata-pusnala-na-svoboda-ubieca-ot-lozen-3/114703 Crimes.bg
Сарафов с извънреден ход заради прокурорката, пуснала на свобода убиеца от Лозен

Проверката ще обхване всички неприключени и решени от прокурора досъдебни производства, ритмичност и срочност на разследването, мотивираност на постановените актове

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на пълна проверка на работата на Радослава Каназирева – прокурорът, пуснал с подписка на свобода убиеца от Лозен след първото извършено от него престъпление.

Каназирева е била наблюдаващ прокурор по досъдебно производство, водено по чл. 122 от НК (за причиняване на смърт по непредпазливост), по което спрямо обвиняемия Ч.Б. през м. април 2022 г. Софийски районен съд е определил мярка за неотклонение „подписка“ Чавдар Бояджиев.

Проверката ще обхване всички неприключени и решени от прокурора досъдебни производства, ритмичност и срочност на разследването, мотивираност на постановените актове, осъществения контрол на взетите мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица, както и натовареността на магистрата в последните три години.

Инспекцията в СРП е възложена на екип от петима прокурори от Върховна касационна прокуратура, Апелативна прокуратура-София и Софийска градска прокуратура. Срокът за представяне на доклада от проверката е 11 септември 2023 г.

Припомняме, че със същата заповед главният прокурор е разпоредил проверка и на работата административния ръководител на Районна прокуратура-София Невена Зартова по организацията и ръководството на дейността на СРП в периода от 01.01.2022 г. до 31.07.2023 г. Проверката е в изпълнение на основната цел на контролната дейност на ПРБ за обезпечаване на точното и еднакво прилагане на закона. 

Инспекцията ще обхване дейността на административния ръководител както по организация и контрол на дейността на Районната прокуратура в София, така също и по осъществяване на контрол за спазване на сроковете за извършване на разследванията.

В рамките на проверката ще бъде инспектирана работата на Невена Зартова и в качеството ѝ на наблюдаващ прокурор по преписки и досъдебни производства, в т.ч. срочност на разследванията, ритмичност на действията и др.

Източник: blitz.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.