Разследват зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева за корупция

https://crimes.bg/vodeshha-tema/razsledvat-zam-ministara-na-turizma-irena-georgieva-za-korupciya-2/27170 Crimes.bg
Разследват зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева за корупция

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева е сред лицата от „високите етажи на властта“, разследвани от МВР за корупция


Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че са проверявани за корупция и злоупотреби със сериозни парични средства. Той посочи, че става въпрос за поне десетина производства и проверки, обхващащи и лица с имунитет. На този етап обаче отказва да посочи конкретни имена.


Сигурни източници от МВР издават, че след разследваните са бившият енергиен министър Александър Николов – Сашо Кеша, екс изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, спортният министър в кабинета „Кирил Петков“ – Радостин Василев и все още действащият зам.-министър на туризма Ирена Георгиева.


Данните сочат, че разследването срещу нея е стартирано през лятото след десетки подадени сигнали от засегнати концесионери на плажни ивици, хотелиери и туроператори. Според твърденията тя умишлено е оставила без концесионер плажовете Русалка, Кранево-юг, Буните, Елените, Несебър – стар град, Мечата дупка и още 11 плажни ивици, сдобили се със статут на охраняеми плажове.


На практика обаче ивиците били незаконно завзети от неслучайни концесионери, които прибирали незаконно пари за шезлонги, чадъри и даже отваряли заведения на плажа, без да плащат и стотинка на държавата.


В сигнала до ГДБОП се изнасят данни, че Георгиева е поискала от бургаски бизнесмен по 50 бона ежегодно, за да му издейства 20-годишна концесия на апетитна плажна ивица по Южното Черноморие. Бизнесменът обаче категорично отказал да плати откуп на Георгиева и въпреки, че предложил най-добрата концесия, тя била дадена на друг – човек от обкръжението на Валентин Златев.


Разследването срещу Георгиева обхваща и отпуснатите с нейния подпис над 150 млн. лв. през миналата година на туроператори и хотелиери под формата на безвъзмездна държавна помощ заради пандемията от COVID-19.


Постъпилите сигнали от туроператори сочат, че Георгиева е одобрявала финансовата помощ само за онези, които са минавали през две определени фирми – посредници, прибирали 20% комисионна. Хотелиерите и туроператорите, кандидатствали самостоятелно, прибирали само 10 бона – минималната отпускана сума за бранша.


Проверката продължава и към момента, но според запознати, проверяващите са се натъкнали на редица смущаващи и необосновани плащания с подписа на Георгиева.

Освен това според твърденията от хотелиерите са били прибирани и пари за категоризация на хотелите им с повече звезди, при това по бързата процедура.


Припомняме, че Георгиева бе назначена на поста през 2014 г. като по онова време минаваше за приближена до Валери Симеонов. Тя обаче изненадващо запази поста си и в следващите правителства. В туристическия бранш упорито се коментира, че това се дължи на близостта й с ексшефа на „Лукойл“ и настоящ крупен туристически бос Валентин Златев. Тя парадирала с познанството си с него и дори се хвалела, че е личен гост на рождените му дни.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.