Разследван за кокошкарски кражби партиен номад поведе листа на Стефан Янев

Проф. д-р полк. Сашо Евлогиев командирова фантоми на конференции и състезания, отчита заплати с фактури за гориво

https://crimes.bg/vodeshha-tema/razsledvan-za-kokoshkarski-krazhbi-partien-nomad-povede-lista-na-stefan-yanev/53274 Crimes.bg
Разследван за кокошкарски кражби партиен номад поведе листа на Стефан Янев

Проф. д-р полк. Сашо Евлогиев командирова фантоми на конференции и състезания, отчита заплати с фактури за гориво

Шуменският водач на листата на „Български възход“ Сашо Евлогиев, не е никак случайна фигура.

 

Той е доктор, професор, полковник, бивш зам.-областен управител, ексдекан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Националното военно училище „Васил Левски“. При пенсионирането му преди две години е удостоен с плакет на Областната управа – отличие, което преди него друг военен не е получавал, патетично подчертават местните управници. Иначе казано – проф. д-р полк. Сашо Евлогиев е много важна фигура в Шумен.

 

Това обаче не е дебютът му на избори, тъй като през 2021 г. безуспешно се подвизава в листата на „Изправи се. БГ“ на Мая Манолова. На практика партийното номадство отдавна не е разтърсваща новина.  Далеч по-скандално от това обаче е, че Евлогиев е съден за кокошкарски кражби, свързани с тренировките на деца-плувци.

 

И съвсем очаквано, предвид състоянието на българското правосъдие през 2020 г., когато триумфално се пенсионира, полковникът е оправдан от сливенския военен съд за злоупотреба със служебно положение. И тъй като в Шумен са наясно с високото му положение и познанствата му с влиятелни бивши военни министри, не са изненадани.

 

Очевидно оправдателната присъда не е достатъчна за пълната му реабилитация, но веднага след нея тогавашният служебен премиер Стефан Янев го назначава през май 2021 г. за зам.-областен управител на Шумен.

Това е официалната версия на полковника, но има и тайна история, която започва десет години по-рано, през 2011 г., когато Евлогиев е шеф на спортния клуб във военното училище, което разполага с хубав басейн. Решено е да се събират такси от плувците като децата плащат по 24 лв., а възрастните – по 50 лв. месечно.

 

Евлогиев казва, че от таксата на всяко дете по 8 лв. остават за треньора, а останалите са за клуба, понеже той трябва от нещо да живее, припомня си Димитър Христов, който е работил като треньор в клуба, бил е свидетел по делото срещу полковника, а сега е активист в местното сдружение „Ние гражданите“.

 

Христов уточнява, че за период от 22 месеца, докато работил в клуба, предава на Евлогиев 30 бона от такси и карти. Имало и още двама треньори, но не знае какви пари са му давали те.

Тук е мястото да се отбележи, че по онова време всички разходи на басейна, са заплащани директно от военното училище, а не от спортния клуб. За предадените на Евлогиев пари, Христов няма издаден документ. Много по-неприятен обаче му бил фактът, че и на родителите не издавали никакви документи за платените такси, при все, че настоявали да получат такива. Евлогиев бил наясно с това, но така и не направил нищо по темата.

 

След като приключва двугодишният му договор с басейна, той заминава като капитан на яхта в Дубай. След време, когато се връща в България, пред него се вдига завесата и на други тайни, свързани с военния спортен клуб. Оказва се, че докато бил в Дубай, Евлогиев го е „командировал“ в София на конференция по модерен петобой. Казано с други думи – изготвено е командировъчно, под което стои фалшив подпис на Христов.

 

Оказва се обаче, че под фалшивото командировъчно стои и подпис на дете на един от шефовете във военната полиция в Шумен, който започва разследване през 2017 г., а Христов става един от основните свидетели. Бързо става ясно, че фалшивите командировъчни са само детайл в схемата за източване на пари от клуба.

 

Година по-рано е сключен договор с шуменското кметство, според който басейнът на военните ще бъде използван за тренировки на хлапетата от детските градини. По това време Евлогиев е вече декан на артилерийския факултет, а клубът е  друг началник, но той така или иначе е подчинен на влиятелния полковник. Кметството заплаща 12 бона на клуба, а днешният водач на листата на „Български възход“ отчита тези пари с… фактури за гориво, закупено в родното му Търговище.

 

Документите биват приети без забележки от общината, при все, че с тях трябва да се отчетат и треньорските заплати, разкрива Христов.

Когато попитали кметството защо приема такива документи, от там им отвърнали, че не са разследващ орган, а и вече били дали парите и няма да ги искат обратно. Христов се чуди как е възможно кметството да не се интересува от това как са изхарчени парите, които е дало.

 

Далаверите на клуба стигат до сливенската военна прокуратура. Следва заповед за изземване документацията на клуба в Шумен. При разпита на служители излезли на бял свят и други злоупотреби. При все, че Евлогиев бил декан във военното училище, не успял да спре разследването и му било повдигнато обвинение за длъжностно престъпление.

 

Делото приключва през 2020 г., когато полковникът е оневинен от сливенския военен съд въпреки документите и личните свидетелства на служители и треньори от басейна. Към днешна дата Евлогиев е водач на листата на Стефан Янев, който наскоро заяви, че само говоренето за корупция, която е основен проблем в България, е недостатъчно, има нужда и от реални действия. Какво по-реално от това да изстреляш за водач на листа един оневинен полковник?!

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.