Подозират, че Георги Георгиев получавал дрога вместо пари за чадър над наркоканал

https://crimes.bg/vodeshha-tema/podozirat-che-georgi-georgiev-poluchaval-droga-vmesto-pari-za-chadar-nad-narkokanal/32875 Crimes.bg
Подозират, че Георги Георгиев получавал дрога вместо пари за чадър над наркоканал

Американска служба ДЕА питала за арестувания заместник-шеф на свиленградската митницаАмериканската служба за борба с наркотиците ДЕА е изпратила преди около два месеца искане да потвърди оперативни данни за действащ наркоканал, минаващ през България. Едно от имената, посочени в искането, било на арестувания днес заместник-началник на Митница Свиленград Георги Георгиев. Това съобщава „24 часа”, като се позовава на неофициални източници.Задокеанските ни партньори поискали проверка дали той не е съпричастен към наркоканал, в който били замесени около 50 човека. Според ДЕА, каналът тръгвал от Турция и през България и Сърбия стигал до западневропейски държави. Оперативната информация от партньорските служби показвала, че международните трафиканти, на които митничарят помагал, прехвърляли дрога от Турция през България към Холандия, Германия и Великобритания.Според една от версиите, вместо с пари, трафикантите се разплащали с митничарите, които ги покриват, с наркотици. Това е възможно обяснение за наличието на дрога в колата на арестувания митнически началник.Заповедта за ареста на Георгиев била пазена в тайна до последния момент дори от магистрати и от шефа на митниците Павел Тонев. Георгиев ще бъде разследван за държане на дрога по поръчение на организирана престъпна група. Още няма доказателства, че той е член на групата. „Той по никакъв начин нямаше пряк оперативен контакт с упойващи и забранени вещества”, коментираха колеги на арестувания. Те разказаха, че ден преди ареста той гледал от трибуните мача между футболните отбори на митничарите от Свиленград и колегите им от Капъкуле. Изобщо не изглеждал притеснен. В началото на седмицата Георгиев си пуснал молба за отпуск за два дена. Предполага се, че е планирал пътуване. „Георги бе един от задържаните при операция на границата на 30 юни 2011 година. По-късно, обаче, той бе пуснат, а срещу него не бяха повдигнати никакви обвинения”, спомниха си колегите му. Арестът, се случва точно ден преди делото срещу деветимата обвинени тогава граничари и митничари да започне в Хасковския окръжен съд. Пред Темида митничарите ще отговарят за вземане на рушвети. Запознати разказаха, че за последните 12 години срещу Георгиев имало десетки сигнали, че покрива и пази контрабандни канали, както от т.нар. турско и китайско карго, така и канали за трафик на цигари и дрога. Инспекторатът на агенцията го е проверявал многократно, но така и не установил конкретни нарушения, извършени от Георгиев. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.