Обвиниха бивш енергиен министър и ексшеф на "Булгаргаз" за купуване на руски газ през посредници

Александър Николов влезе за разпит в Националната следствена служба

https://crimes.bg/vodeshha-tema/obviniha-bivsh-energien-ministar-i-eksshef-na-bulgargaz-za-kupuvane-na-ruski-gaz-prez-posrednici/52051 Crimes.bg
Обвиниха бивш енергиен министър и ексшеф на "Булгаргаз" за купуване на руски газ през посредници

Александър Николов влезе за разпит в Националната следствена служба

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници - Данаил Николов, както и бившият шеф на "Булгаргаз" в кабинета "Петков" Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС), предаде БНТ като се позова на свои източници.

 

Малко преди 11 часа Николов влезе за разпит в Националната следствена служба. В отговор на въпроса дали знае за какво е повикан, Николов заяви: "Това е добър въпрос!" Той бе придружен от адвокат Ина Лулчева.

 

Обвиненията срещу Александър Николов, Данаил Николов и Людмил Йоцов са свързани със закупуването на газ за нуждите на "Булгаргаз" от посредници, включително от фирмата "МЕТ Енерджи", чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания. Става дума за финансови щети в особено големи размери около договорите за газ, след като "Газпром" спря доставките за България.

 

Александър Николов е обвинен за умишлена безстопанственост, че не е упражнил контрол над работата на Йоцов като шеф на "Булгаргаз", а Даниел Николов - за престъпления по служба.

 

Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Тогава стана ясно, че след спирането на доставките от "Газпром" за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило цената на газа с около 30%. Установено е, че през май месец 2022 г. близо половината от газа, който България е потребила, е бил доставен от частната компания "МЕТ Енерджи".

 

Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че бившият енергиен министър Александър Николов, неговият заместник Данаил Николов и шефът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания, която предварително е договорила закупуването на допълнителни количества газ от "Газпром". Така се оказва, че в първите месеци след спирането на газ от Русия за България, страната ни е купувала отново руски газ, но през посредник, от което "Булгаргаз" е претърпял щети в размер на десетки милиони лева.

 

Обвиненията на Софийската градска прокуратура срещу бивш министър от правителството "Петков", бивш заместник-министър и бившия шеф на държавния газов доставчик "Булгаргаз" идват само три дни след визитата на главния прокурор Иван Гешев в Съединените щати.

 

Една от темите, които Гешев обсъжда във Вашингтон, бе именно засилващото се зловредно руско влияние над България след началото на войната на Русия срещу Украйна.

 

Според обвинител №1, руският натиск вече не се изразява само чрез класически шпионаж, а чрез влияние върху политическия процес в страната, медиите, както и чрез икономически механизми.

Източник: dir.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.