Нови наказания за шофьорите влизат в сила от днес - телефон, превишена скорост, изпреварване

Въвежда се и ново нарушение, за което водачите ще бъдат сурово наказвани

https://crimes.bg/vodeshha-tema/novi-nakazaniya-za-shofyorite-vlizat-v-sila-ot-dnes-telefon-previshena-skorost-izprevarvane/53961 Crimes.bg
Нови наказания за шофьорите влизат в сила от днес - телефон, превишена скорост, изпреварване

Въвежда се и ново нарушение, за което водачите ще бъдат сурово наказвани

От днес – 28 март влизат в сила новите промени в Наредбата за контролните точки към свидетелството за правоуправление на МПС. Промените са приети и обнародвани на 24 март.

Промените предвиждат по-строги наказания за нарушения, които според властите основно водят до възникване на ПТП-та и тежък травматизъм. Анализите са проведени от ГДНП, за което бе съобщено от гл. инспектор Лъчезар Близнаков.

Според от най-опасните нарушения са шофирането след употреба на алкохол и наркотици, неспазване на предимство, опасни изпреварвания и превишената скорост, особено в населени места.

За младите водачи се предвижда отнемане на книжката, ако бъдат заловени 2 пъти в период от една година с превишена скорост в населено място. След това е необходимо да преминат през нов изпит за придобиване на правото да шофират МПС.

С новите разпоредби се предвижда да се отнемат 18 точки и поне 700 лв глоба за превишаване на скоростта в населените места с повече от 50 км/ч, а също така и водачът остава 3 месеца без шофьорска книжка.

Приравнени са нарушенията да не се пропусне пешеходец и да не се спре на знак СТОП, с което на водача ще бъдат отнети 10 контролни точки. С 2 точки повече ще раздели, ако бъде заловен да шофира, говорейки по телефона и общо ще се лиши от 8 точки.

Нововъведение при отнемането на точки е при изпреварване с опасност за останалите участници в движението – 13 броя.

Източник: dir.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.