Нов скандал! СИЕЛА направила опит да изнесе машините за гласуване, без разрешение на ЦИК

https://crimes.bg/vodeshha-tema/nov-skandal-siela-napravila-opit-da-iznese-mashinite-za-glasuvane-bez-razreshenie-na-cik-3/119653 Crimes.bg
Нов скандал! СИЕЛА направила опит да изнесе машините за гласуване, без разрешение на ЦИК

Тази вечер към 20.00 часа, след края на заседанието на ЦИК, което взе решение гласуването да бъде с хартиена бюлетина, се получава писмо от СИЕЛА - фирмата, собственик на машините. 

От него става ясно, че по всички направления за страната, без София,,  са излезли конвоите с машините за гласуване и са потеглили за областните центрове, въпреки решението, че гласуването ще е с бюлетина. Към този час само в Перник са били доставени, другите са били на път.

Скандалното е, че ЦИК не е давала разрешение машините да излизат от склада, изрично подчертаха за Епицентър.бг  нашите източници

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова веднага свикала ново заседание на ЦИК.
На него се приема решение, с което дават указания на МВР да върнат всички машини незабавно в склада и да ги приберат до 24:00 часа тази нощ.

 

Явно бързането на СИЕЛА машините да излязат от склада, е свързано с днешния скандал,  запален от зам.-министъра на електронното управление, за когото стана ясно, че преди два дни е заснел кода на машините и ги е изнесъл на флашка.  Може би зад желанието да бъдат бързо изведени машините прозира нещо, което трябва да бъде скрито.

 

Както е известно, Централната избирателна комисия възложи на "Сиела Норма" АД да извърши дейностите по техническото осигуряване на машинното гласуване в изборите за местна власт на 26 октомври 2023 г.

 

Тази години "Сиела Норма" поиска 3 милиона лева повече от максимално определената от ЦИК по обществената поръчка,  свързана с машинното гласуване на предстоящите местни избор. Отначало ЦИК не прие предложената цена и на два пъти поиска нови ценови предложения от "Сиела Норма".

 

В резултат на преговорите участникът намали първоначалната цена само с около 200 000 лева. Окончателното предложение на Сиела Норма за първи тур е 7 397 975 лева, като цената за втория тур ще се определи на база реално извършени дейности пропорционално на броя секции, в които ще има втори тур, обясни заместник-председателят на Комисията Емил Войнов.

 

Припомняме, че днес, в парламента, бе изнесена информацията, че на 25 октомври, в официален доклад на ДАНС, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, е записал с телефона си цялата процедура по генериране на кода, който подсигурява сигурността на машините, след което си го е свалил на флашка, която е взел със себе си.

Източник: epicenter.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.