Никой не вярва, че бизнесмен от ранга на Велико Желев може да се забърка в такава кокошкарска история

Пребитият директор Благой Андонов ограбил пътищар №1 с над 1 млн. лв.

https://crimes.bg/vodeshha-tema/nikoy-ne-vyarva-che-biznesmen-ot-ranga-na-veliko-zhelev-mozhe-da-se-zabarka-v-takava-kokoshkarska-istoriya/53281 Crimes.bg
Никой не вярва, че бизнесмен от ранга на Велико Желев може да се забърка в такава кокошкарска история

Пребитият директор Благой Андонов ограбил пътищар №1 с над 1 млн. лв.

В предизборните смътни времена се появи ребус с редица неизвестни. Именно по този начин може да бъде обобщено най-кратко изненадващият и зрелищен арест на пътно-строителен бос №1 в страната – Велико Желев.

 

В началото на седмицата собственикът на „Хидрострой“ и цяло съзвездие от строителни фирми бе унизително измъкнат с белезници на ръцете посред нощ от цял отряд полицаи от бляскавия си офис, ситуиран на жълтите павета в столицата след „кокошкарско престъпление“.

 

Формален повод за задържането и продължилият почти 48-часов престой на Вичо Желев в арестантската килия е жалба за побой и изнудване, която е била подадена от бившия служител в една от фирмите му „Водстрой“ – Благой Андонов.

Той доскоро е бил директор на отдел Строителство в дружеството на варненския милиардер. Според твърденията на 24 февруари около 11 ч. сутринта е бил повикан в офиса на доскорошния си работодател, помещаващ се в бившата централа на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“.

 

Припомняме, че Вичо Желев купи разкошната сграда само преди две години срещу сумата от 11 млн. евро, платени на вдовицата на банкера Емил Кюлев – Весела.

Андонов бил принуден с побой в кабинета на Желев да направи писмени самопризнания, че е крал от фирмата и да подпише запис на заповед, че дължи 68 000 лв. на „Водстрой“. На 27.02. Велико Желев пуска жалба до прокуратурата срещу Андонов.

 

Преди това обаче пострадалият ексслужител си вади медицинско за нанесена лека телесна повреда и пръв подава жалба в полицията и в Районна софийска прокуратура. Заради това съществува хипотеза, при която олигархът може да е научил за жалбата на Андонов и на свой ред да е подал сигнал до прокуратурата срещу него.

 

Делото за побой и изнудване е образувано в деня на инцидента – 24.02. в „условията на неотложност“. Това е единствената хипотеза, в която МВР може да започне разследване без прокурорско разрешение. Неотложността е оправдана с „първо действие по разследването“ – разпит на пострадалия. На следващия ден – 25 февруари е представена медицинска документация, от която става ясно, че нараняванията са леки.

 

Прокурорът дава указания за изземването на записи от камери, ако има такива, както и документи. Дни по-късно прокурорите решават, че делото трябва да е за изнудване и така материалите са пратени в градската прокуратура.

 

Късно вечерта в понеделник 6 март, Желев бе арестуван зрелищно, а ченгетата с часове тарашиха офиса му, иззеха компютри, телефони и кашони с документи.

Морският му палат в к.к. „Св. св. Константин и Елена“  също бе засегнат от мащабната акция срещу бизнесмена.

Полицията заварди имението на Желев, оценявано на близо 10 млн. лв. Наскоро той вдигна и мастен кей за яхтите си. Засега не е много ясно дали всичко около частния док е законно.

Знаковият и зрелищен арест на Желев породи лавина от спекулации, че могъщият бизнесмен би се забъркал в такава кокошкарска история. Твърди се, че жалбата на пребития служител Благой Андонов е използвана просто като повод от МВР и прокуратурата да влязат изненадващо в офиса на милиардера, за да изземат документация, свързана със строителството на магистрали, пътища и поддръжката им.

 

Желев е участвал като изпълнител или подизпълнител и в строежа на почти всички магистрали в страната. Фирмите му поддържат и зимното почистване на пътищата в половин България. Той е изградил и новия булевард „Васил Левски“ във Варна с прочутото „елипсовидно кръгово“ за над 120 млн. лв. Булевардът се наводни при първия проливен дъжд и предизвика справедливия гняв на варненци.

 

Освен всичко това Желев развива и бизнес за стотици милиони левове, свързани с железопътни ремонти и изграждане на релсови пътища. Запознати твърдят, че пребитият Андонов е отговарял точно за покупката на релси от фирми подизпълнители. Тъй като Велико Желев не може да обслужва всичките си обекти, наема подизпълнители. Андонов е заподозрян, че е отклонил над 1 млн. лв. от „Водстрой“  чрез изкуствено завишаване на цената, на която подизпълнителят доставя и монтира релси.

Пламен Недев – дясната ръка на Желев, е човекът, който наскоро установил измамата и докладвал своевременно на началника си.

 

При излизането си от ареста в сряда по обяд, Желев обяви емоционално, че най-вероятно е арестуван заради предстоящите избори. Според думите му подалият сигнал срещу него Благой Андонов е откраднал много повече от 68 000 лв. и е имал 44 свидетели, пред които Андонов писал обяснения за кражбата си.

 

По време на правителството на Сакскобургготски той оглавяваше АПИ. В последствие стана съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов (2005-2009).

 Малко след напускането на държавната служба привлече вниманието, след като брои 300 000 евро за поръчков „Макларън“. Днес автопаркът му конкурира този на шейха на Дубай.

В София той може да бъде засечен най-често с два поръчкови „Майбах“-а, а охранителите му се придвижват с блиндирани джипове „Мерцедес“ G класа.

 

Според мълвата, Желев вече избягвал да се вози в „Ролс-ройс“-ите, които държи в гаража си, тъй като преди няколко години бил взет на прицел от високопоставен държавник, който се подразнил, че пие фреш в кристалната чаша на задната седалка, докато го вози шофьор с бели ръкавици и с представителна униформа. За наказание го лишил и от няколко апетитни поръчки.

 

Преди 4 години броил 3 млн. лв. за сватбата на сина му Виктор. Според мнозина тя е най-бляскавото сватбено тържество у нас през последното десетилетие. Тя се състоя в двореца „Евксиноград“ на 10 юни, а на тридневното тържество се стекоха общо над 1000 души. На венчавката пяха Цеца Величкович, Бобан Здравкович, Драгана Миркович, „Джипси кингс“ и редица български и чуждестранни изпълнители.

 

Лили Иванова била единствената, която отклонила поканата на Велико Желев, носи още мълвата. Поискала космически дори за нейните стандарти хонорар от 150 бона за двучасова изява.

 

На сватбата Желев подари на снаха си Грета диамантена огърлица за 200 000 евро и спортен автомобил „Ферари“. На банкета били изпити над хиляда бутилки шампанско „Дом Периньон“ на обща стойност около 400 000 лв.

 

Според финансисти активите на Желев надхвърлят 1.5 млрд. лв. През последните години строи активно и жилищни, и бизнес сгради, и то не само у нас, а и в няколко европейски града, както и в Дубай. Дали обаче и той няма да последва нерадостната съдба на друг могъщ богаташ Васил Божков, предстои да видим.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.