На прокурорската бухалака Димитър Франтишек му се размина за "Осемте джуджета"

https://crimes.bg/vodeshha-tema/na-prokurorskata-buhalaka-dimitar-frantishek-mu-se-razmina-za-osemte-dzhudzheta-2/27342 Crimes.bg
На прокурорската бухалака Димитър Франтишек му се размина за "Осемте джуджета"

Магистрати и граждани се надяват европейският прокурор Лаура Кьовеши да вземе отношение по случая със скандалния ексшеф на закритата спецпрокуратура Димитър Франтишек. Той е герой в скандала "Осемте джуджета". В разследването на организацията „Антикорупционен фонд“ бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор Златанов разказват как е направен опит да им бъдат отнети фирмите. Двамата имат спор за имущество и бащата търси помощ от бившия следовател Петьо Петров. След това е образувано дело срещу сина и той е арестуван. Междувременно срещу бащата започва натиск да се раздели във фирмите, а синът е закаран в болница заради тежки здравословни проблеми. Именно в болницата той е посещаван от нотариус, за да прехвърли дялове от фирмите си. Посещенията са разрешени от другите двама прокурори, за които Демерджиев настоява да бъдат наказани – Мария Николова и Нели Славова. В материалите по дисциплинарката се твърди, че Франтишек е знаел за готвеното прехвърляне. Той получил информация от друг прокурор – Ангел Кънев, на когото пък се обадил надзирател от следствения арест на ул. „Майор Векилски“ в София. След това Кънев върнал обаждане и казал, че прокурор Франтишек знаел за прехвърлянето на дяловете. Тези твърдения обаче не са били доказани, приемат два състава на ВАС. Затова заявяват, че ВСС правилно е решил да не наказва прокурор Франтишек.


Искането за образуване на дисциплинарно дело срещу Франтишек бе внесено миналата година от сегашния вътрешен министър ИванДемерджиев, който тогава бе начело на министерство на правосъдието. Освен за Франтишек той поиска наказания и за още двама обвинители.


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа и така се стигна до обжалванията пред ВАС.


В момента той работи в Софийската градска прокуратура. Там, след закриването на спецорокуратурата, преназначени и двете прокурорки – Николова и Петрова.

Източник: crimesbg.comКоментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.