Мрежата ври и кипи след този запис от закрита среща на депутатите от ДБ

https://crimes.bg/vodeshha-tema/mrezhata-vri-i-kipi-sled-tozi-zapis-ot-zakrita-sreshta-na-deputatite-ot-db/28251 Crimes.bg
Мрежата ври и кипи след този запис от закрита среща на депутатите от ДБ

Депутати от ГЕРБ изнесоха информация за закрита среща на депутатите от "Демократична България", която погрешка е била записана и излъчена на сайта на Народното събрание. Та се е състояла в залата, в която трябваше да се проведе проваленото заседание комисията "Джемкорп". По традиция заседанията на комисиите се излъчват на живо и камерите са останали включени. Записът бе публикуван на Фейсбук страницата на Десислава Атанасова от ГЕРБ, като тя възкликва: "Ауу какви неща чух!".
На записа се чува как съпредседателят на ДБ Христо Иванов дава оценката си за процеса по преговори за съставяне на кабинет. "Корнелия го раздава все едно иска да състави правителство", коментира пред съпартийците си той.

Иванов казва още, че лидерът на БСП е решила да се оправдае със сроковете за избор на нов председател на КЕВР, за да отложи връщането на мандата на президента на 15 август, за да може предсрочните избори да са на 16 октомври.

"В ПП има разделение - от една страна Лена Бориславова, от друга - парламентарното крило", става ясно още от записа. "Самите ПП в лицето, на парламентарното им крило, не на Лена Бориславова, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно", добавя Иванов.

ПП превръщат КПКОНПИ в бухалка:

"Тошко казва, че ще гласуват след избиране на правителство, защото искат да са сигурни, че ако вие си направите бухалка ние ще сме в коалицията в която тази бухалка ще я управлява. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, после да отидем на избори и вие да я контролирате", казва той.

Без министри на ИТН

"ИТН получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което значително им се намаляват активите, които до сега имаха и срещу това беше умно да се каже, ако няма да си смените председателя на групата то поне излъчете друг преговорен екип. Освен това хайде изначално да кажем че вие няма да имате министри".

Нинова иска да определи състава на кабинета, за да запази мястото си в него:

"Дайте да определим един премиер и да му дадем повече възможности той да си определи екип, за да няма че едни партийни лидери си пращат хора и трябва да ги изберете защото аз съм ги посочил, малко да прехвърлим инициативата на премиера. Да де, ама това всичко намалява нейните шансове да бъде в състава на министерски съвет и тя затова не иска да влиза в такъв предварителен разговор".

Ето и пълният текст на записа:

Спорният въпрос се движи около приемането на КПКОНПИ. Това казва съпредседателят на ДБ Христо Иванов на заседание на ПГ на ДБ, записано от микрофоните в една от залите в Народното събрание.

"Корнелия Нинова не е свършила много важни неща", посочва още Христо Иванов пред своите.

Иванов разказа на депутатите си, че Тошко Йорданов заявил на преговорите, че ще гласуват за КПКОНПИ след избиране на правителство, защото искат да са сигурни, че ако "вие си направите бухалка, ние ще сме в коалицията в която тази бухалка ще я управлява."

Реалистично председател на КЕВР може да се избере на 12 август, казали от ПП, споделя още лидерът на ДБ. "Корнелия го раздава така, все едно тя иска да състави правителство", допълва Иванов.

Ето какво още се чува от разговорите:

"Ива Митева се заяжда с писан текст. Спорният въпрос на практика се движи около измененията за КПКОНПИ. И е в две посоки. Както знаете ПП казаха, искаме този закон да бъде приет като предварително условия за това да приемат подкрепа от ИТН. ИТН казват, приемаме го знаково на първо четене, обаче второто четене ще го гласуваме като има избран кабинет с условието, че ще има много корекции, които трябва да се направят. Междувременно самите ПП в лицето, на парламентарното им крило, не на Лена Бориславова, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно. Тоест съдържателната част от аргумента на ИТН може да се намери компромис по нея, но Тошко казва, че ще гласуват след избиране на правителство, защото искат да са сигурни, че "ако вие си направите бухалка ние ще сме в коалицията в която тази бухалка ще я управлява. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, после да отидем на избори и вие да я контролирате".

На следващ етап това, което предстои е в неделя Владо в 18 часа в МС среща на която Наско, Кирил и Корнелия, на която да обсъдим проектопрограмата и другата седмица по графика на Корнелия предстоят разговорите за персонален състав и структура на МС. Последно чисто от гледна точка на фактологията днес след срещата, Корнелия се хвана за измененията в КЕВР след решението на КС, като ефектът е че ще възстанови Иван Иванов на поста, не този на земеделието, имаше дългогодишен председател на КЕВР. (От залата се чува, че това няма как да стане).

Твърди се, няма никакво значение. Корнелия се хвана за това и каза ние спешно трябва да изберем нов и практически си реши въпроса с това, колко дълго може да държи мандата, казвайки, че на база на калкулации, които ПП са направили реалистично гласуването за нов председател може да се състои на 12 август. Тоест тя национално отговорно, за да се избере нов председател ще държи мандата, като за целта ще трябва да се вкара решение с което НС да си отложи отпуската до 15 август. Това е фактологията която мога да докладвам. Владо и генерала, ако нещо пропускам фактологично от това което вчера се говори. От гледна точка на това оценката на тази фактология мога да кажа следното нещо: Корнелия го раздава все едно тя, така изглежда, че иска да състави правителство, но виждам следните проблеми. От една страна това което е позитивно е че има процес. Минахме точката в която ПП отказват изобщо възможността да се разговаря с ИТН, бяха меки китки, защото не допускаха възможността да се разговаря с ИТН.

Това означава, че те вече не могат да кажат ИТН са сто процентова мафия, а ние сме сто процентово бели. Тоест нещата започнаха да се размиват от което една позиция тяхна, която отхвърля възможност за съставяне на кабинет става по-трудна.

Това е така да се каже новина или ефект от това което се случва в полза, а покачването в това да има правителство. В обратната посока, обаче Корнелия Нинова на практика не е свършила важни неща. От моя гледна точка беше важно изначално да се постави въпросът за това кой ще води преговорите от страна на ИТН и за какво. ИТН получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което значително им се намаляват активите, които до сега имаха и срещу това беше умно да се каже, ако няма да си смените председателя на групата то поне излъчете друг преговорен екип. Освен това хайде изначално да кажем че вие няма да имате министри. В един момент Корнелия казва, че не знае дали няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде министър. Тоест възможността да се адресира основния проблем на ПП свързан с това с кого говорят и това кои ще са министрите на Слави. Щото то от там започва целия проблем - това са министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората на които той има доверие. Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и очаквам, че този проблем ще доведе до силен блокаж на втори етап, нещо което видяхме и на тази среща, защото пристигнаха Тошко и г-жа Митева и започнаха да се държат по същия начин.

Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и очаквам, че този проблем ще доведе до силен блокаж на втори етап, нещо което видяхме и на тази среща, защото пристигнаха Тошко и г-жа Митева и започнаха да се държат по същия начин, нагло, арогантно и т.н. Тоест за мен Корнелия не знам, защо може би от недомислица е пропуснала важна възможност при преговорите да изчисти важни проблеми които остават и подозирам че следващата седмица много лесно ще доведат до късо съединение - фатално.

От сорта на това когато Асен Василев ще трябва да разговаря с Тошко Йорданов или трябва да се обсъжда какъв министерски пост Кирил Петков ще трябва да заеме, защото тази тема... или кои са министрите на Слави. Причината Корнелия да го прави това нещо като ние имаме, че ако тя смени формулата как трябва да се състави кабинет, аз не казвам, че трябва да е това, но вижте сега, дайте да определим един премиер и да му дадем повече възможности той да си определи екип, за да няма че едни партийни лидери си пращат хора и трябва да ги изберете защото аз съм ги посочил, малко да прехвърлим инициативата на премиера.

Да де ама това всичко намалява нейните шансове да бъде в състава на министерски съвет и тя затова не иска да влиза в такъв предварителен разговор. Казвам това, защото го виждам като високо конфликтен потенциал, може и да се случат други неща, но като целя с генерала като излязохме днес от тази среща си казахме, че отиваме на избори. А изборите при този календар за който говорим ще бъдат на 16 октомври, просто да си помислите.

Това е което аз мога да кажа чисто политически. Генерале, Владо, нещо ако искате да допълните като впечатления, наблюдения и анализи. Кажете колеги какво мислите за нашето позициониране и прочее. Сега нали ние си настояваме, че първо ние участваме в разговорите чисто с информационна цел, реално ще влезем в преговорите когато имаме излъчен министър-председател, че нашите колективни органи едва накрая ще вземат решение дали подкрепяме и под каква форма и до каква степен. Тези всичките словесни еквилибристики са важни да ги повтаряме, за да поддържаме все пак някаква дистанция от този целия процес, не че нали пропагандата на ГЕРБ и ДПС ще ни оставят много луфт, но все пак колкото е възможно да го поддържаме. Тези неща са важни да се кажат, че мандата не е на определена политическа сила, третия мандат е технически, че това не е на политическа формация която има собствено право да състави политическо управление и т.н. Тези всички неща, ако имате нужда да ги обсъдим, ще ги обсъдим като опорни точки. Чакаме да видим какво в крайна сметка ще се конфигурира, ако изобщо. Основния проблем е ПП и ИТН. Това е което аз мога да кажа, кажете вие как ви изглеждат нещата, имате ли въпроси и прочее.

Депутатка от ДБ взима думата: Ако това е сценария към който се движим - избори, който изглежда непреодолим.

Христо Иванов: Описвам ви различни фактори. Не мога да кажа към какъв сценарии. Нито мога да вляза в главата на Кирил и Асен, нито на Корнелия, на Тошко и Ивето, нито честно казано на Корнелия.

Депутатка: Мисълта ми беше, че започваме да плащаме цена за нещо, което изглежда да не се случи. До скоро беше да плащаме цена за нещо което има вариант да се случи и тук според мен вече трябва да се намерят някакви баланси."

От ГЕРБ призовават президента Румен Радев да издаде указ за предсрочни избори, ако БСП не върне третия мандат в понеделник. Това се случи на пресконференция.

От изтекъл запис от заседание на ПГ на "Демократична България" (ДБ) в Народното събрание става ясно, че мандатът умишлено се бави, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Противоконституционно е Корнелия Нинова и Христо Иванов да се произнасят за избори на 16 октомври, затова призовахме президента Румен Радев, ако в понеделник в 17:00 часа мандатът не бъде върнат, да издава указ за предсрочни избори, коментира тя.

Опозицията има всякакви възможности да се противопоставя на грешните решения на управляващите, посочи Атанасова в отговор на въпрос дали като парламентарна група ще предприемат някакви действия. Депутатът припомни, че те не участват при осигуряването на кворум за начало на пленарните заседания. Според нея отново може да се стигне до ситуация Конституционният съд да бъде сезиран заради приетите днес правила за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на притивозаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и заради самия антикорупционен закон, който предстои да бъде гласуван в залата.

От въпросния изтекъл запис става ясно, че, яко някой си направи "бухалка" от КПКОНПИ, то друг иска да участва в работата на тази "бухалка" и да я контролира по време на избори, каза Атанасова, като уточни, че цитира председателя на ПГ на ДБ Христо Иванов.

Чухме, продължи Десислава Атанасова, и, че "Има такъв народ" вече били със статут на търпими членове на коалицията, но сега обмислят как да им кажат, че няма да имат министри. Както и признанието на Иванов, че ДБ участват в разговорите с информационна цел. Тези, които лъжат повече от седем месеца, че имат намерение да се борят с корупцията, правят едно единствено нещо - участват в разговорите с информационна цел, поддържат словесната еквилибристика, обобщи Атанасова.

От изтеклия запис за мен става ясно, че коалиционните партньори са наясно, че са съучастници в превръщането в собствена бухалка на една институция, която трябва да се бори с конфликта на интереси, с корупцията, искат да са част от механизма, който държи и размахва тази бухалка, на свой ред коментира зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Най-тъжното е не това, което е в записа, а, че не чух загрижен коментар за идеологическите различия между партиите, за борба с корупцията, която е приоритет за ДБ, отбеляза и Томислав Дончев, зам.-председател на партията. Не се вълнуват има ли газ, как да бъде укротена инфлацията - в записа се чува за пари, за бухалка, допълни той. Докато вие сте на театър, ви грабят домовете - това се случва в момента, говорим за коалиция, която е против българите, посочи Дончев.

Източник: dir.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.