Крадци вилняха из черешови масиви в Дупнишко, ошушкаха кметица и бивш депутат

https://crimes.bg/vodeshha-tema/kradci-vilnyaha-iz-chereshovi-masivi-v-dupnishko-oshushkaha-kmetica-i-bivsh-deputat/33294 Crimes.bg
Крадци вилняха из черешови масиви в Дупнишко, ошушкаха кметица и бивш депутат

Крадци обраха черешовите масиви в землището на село Дяково, община Дупница. Те пристигат с леки автомобили, натоварени с десетки празни касетки. Избират най-хубавите места с най-хубавите череши, берат бързо, товарят и бягат. Кметският наместник на с. Дяково Здравка Тонева разказва пред „Струма”, че и нейните череши са обрани.„Ние имаме 2 дка череши. Мъжът ми цяла пролет се грижи за тях - полива, крои и пръска с препарат дръвчетата. Онзи ден отишъл да набере череши за децата, но останал шокиран. От 2-та декара череши не могъл да набере една шепа. Всичко било опоскано от крадци. Още 10-ина съселяни се оплакаха пред мен, че черешите им са обрани. Аз като кметски наместник съм с вързани ръце. Нямаме назначена полска охрана от общината, обещаха ни да назначат 4-ма души по програма на областния управител в Кюстендил Иван Каракашки. Занесох списъка в Бюрото по труда, откъдето е спусната програмата, след това ми се обадиха от областното ръководство и ми казаха, че не е моя работа кой ще се назначи за охрана на селото и землището на селото. Разбрах, че в списъка за гардове фигурират 2-ма мъже и 2 жени. Каква охрана могат да са жените, питам, как ще охраняват масивите те? Докато ги назначат, черешите ще преминат. Този проблем стои от години и не може да се реши.В селото се знае кои са крадците. Това са хора, които се възползват от нечия закрила. Те са родом от Дяково, но живеят в Дупница, идват с цели бригади роми и берат черешите наред. Черешите, които обират крадците в масивите ни, ги предават в пункт за изкупуване в село Мламолово, община Бобов дол. Там се карат черешите с камиони. Селото е пропищяло, няма спасение”, каза кметският наместник Здравка Тонева и допълни:„Преди да започне сезонът на черешите, направихме общоселско събрание, в което участваха и представители на полицията. Поискахме полицейско присъствие, докато се берат черешите, но отговорът бе, че съставът им е намален, тъй като голяма част от полицаите са командировани на границата”, заключи Здр. Тонева.Крадци са обрали и черешов масив от 3 дка на бившия депутат от СДС в Дупница Валентин Христов. Неговият син Георги вчера остана с празни ръце, като отиде и видя ошушканите дръвчета, за които той лично се грижи от години, и заяви, че няма да подаде жалба в полицията. Масивът му се намира до гл. път Е-79, който минава покрай с. Дяково. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.