Истината за кръвното налягане - кое от двете е по-опасно!

https://crimes.bg/vodeshha-tema/istinata-za-kravnoto-nalyagane-koe-ot-dvete-e-po-opasno/34482 Crimes.bg
Истината за кръвното налягане - кое от двете е по-опасно!

Коя от двете стойности на кръвното налягане е по-опасна!

 

Кръвното налягане е проблем за много хора, особено в зряла и по-напреднала възраст. Броят на хипертониците става все по-голям в световен мащаб, което е огромен проблем. Не по-малко опасно обаче е и рязкото спадане на границите на крървоно налягане.

 

Прието е, че нормалното кръвно налягане варира в границите от 100/60 до 120/80. Отклоненията нагоре и надолу не са нормални и би следвало да се консултираме с лекар.


Тук става дума за рязкото покачване или спадане на кръвното, което е опасно. Според лекарите високото кръвно налягане означава проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Затова и резкият му скок нагоре може да бъде опасен, ако не се поддържа с лекарства.


При ниското кръвно пък е опасно това, че то може да остане скрито и да не се забележи доста време. Понякога то сигнализира за бъбречни проблеми или такива с ендокринната система. Може обаче и да се дължи на липса на почивка и сън.


Казано накратко – следете редовно кръвното си налягане, особено на възраст около и след 50 години. И ако са ви предписани лекарства, не ги пропускайте!

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.