И все пак правителство ще има, но в името на милиардите, които ще потекат от Брюксел

Политиците най-после се сетиха за земеделци и ферми заради пари от Брюксел

https://crimes.bg/vodeshha-tema/i-vse-pak-pravitelstvo-shte-ima-no-v-imeto-na-miliardite-koito-shte-potekat-ot-bryuksel/54031 Crimes.bg
И все пак правителство ще има, но в името на милиардите, които ще потекат от Брюксел

Политиците най-после се сетиха за земеделци и ферми заради пари от Брюксел

Страната ни най-накрая може да се сдобие със стабилен кабинет в името на апетитната хапка от 387 млрд. евро.

Прави впечатление, че управленските програми на политическите сили масово акцентират върху загрижеността за малките земеделски производители, родните ферми и тенденции „от градината на трапезата“, които дълго бяха неглижирани от управленската класа. И разбира се причината за това е повече от прозаична – за следващия програмен период 2023-2027 г. Брюксел врътва кранчето на парите за магистрали и инфраструктури и мести фокуса си върху субсидиите за земеделие.

 

Очевидно провидели откъде духа вятърът, политическите сили все пак се сетиха внезапно за стимулиране на родната хранителна продукция, грижата за стопанствата и осигуряването на български стоки и екохрани по рафтовете на супермаркетите.

 

Тук е мястото да отбележим, че само и единствено в името на 387-те млрд. евро, които Брюксел ще разпредели за държавите-членки за развитие на зелени площи, грижа за селскостопанските животни и осигуряване на пресни местни продукти на потребителите, партии като ГЕРБ, БСП, „Левицата“, ПП и дори „Български възход“, които са твърде далеч от темата, решиха изведнъж да приоритизират родното производство.

 

Разбира се излишно е да казваме, че сумите са повече от апетитни – поне 25% от директните плащания ще отиват при всяка държава, осигуряваща производство на екопродукти и хуманно отношение към животните, но същевременно пазеща климата. 35% от милиардите пък ще бъдат насочени към селските райони.

 

Стартът на програмния период с акцент земеделие започва през януари, заради готовността всяка страна в ЕС да си осигури лъвски пай от парите. ЕК ще направи оценка на въпросните доклади в края на годината, а парите ще потекат като река за следващите четири години. За ужас на ГЕРБ, това на практика означава, че прословутите магистрали на Бойко Борисов отиват в забвение, тъй като Европа повече няма да финансира инфраструктурни обекти в мащаба, в който доскоро можеше да се строи поголовно.

 

Именно поради тази причина партиите са решили да включат грижата за малките земеделски производители и фермите за екопродукти като приоритет в програмите си. Въпреки това не може да не отбележим, че малка част от лидерите говорят за важния акцент, тревожещ фермери и производители – стоките със защитен произход.

 

Само преди няколко дни Румъния успя да „патентова“ като защитено географско указание местната „баница“ едва за идните 10 години и то само на местно ниво.

„В името на субсидиите е възможно България най-накрая да има кабинет, въпреки уж прокламираните противоречия между партиите. Брюксел не предвижда друг приоритет в програмата си за този период, а подобна сума от 387 млрд. евро може само да накара дори най-върлите противници в политиката да се прегърнат в името на финансовата река“, коментират анализатори.

 

Без стабилно правителство обаче, Брюксел не би бил толкова благосклонен да отпусне щедра порция от колосалната сума за развитие на земеделието и екопродуктите в България, категорични са експерти 

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.