Цветлин Йовчев: Виновни за провала на акцията в Лясковец са полицаите от Велико Търново и началникът на дирекцията! Уволняваме ги!

https://crimes.bg/vodeshha-tema/cvetlin-yovchev-vinovni-za-provala-na-akciyata-v-lyaskovec-sa-policaite-ot-veliko-tarnovo-i-nachalnikat-na-direkciyata-uvolnyavame-gi/32456 Crimes.bg
Цветлин Йовчев: Виновни за провала на акцията в Лясковец са полицаите от Велико Търново и началникът на дирекцията! Уволняваме ги!

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че основната причина за трагичния изход на операцията в Лясковец са действията на полицаи от Велико Търново.В деня, преди тя да се проведе, те отишли да заснемат дома на стрелеца Петко Петков и той ги е видял. Петков е разбрал, че това са служители на МВР, а те не са сигнализирали на своя началник, че са имали контакт с Петков.Той е бил подготвен за акцията и е предприел допълнителни мерки за своето барикадиране, заяви Йовчев, цитиран от novini.bg. Както е известно, при акцията бе убит спецполицай Емил Шарков, а други негови трима колеги бяха тежко ранени."Изследвахме всички възможни аспекти на това, което се е случило. Ситуацията е изисквала незабавно действие срещу Петко Петков, защото е имало опасност той да използва оръжие срещу български граждани. Положението е било критично", каза Йовчев на пресконференция.Цялата операция и разрешението за нейното провеждане са напълно легални и законосъобразни. Има пропуск при установяването на факта, че разрешителното за носене на оръжие от Петко Петков е изтекло. Пренебрегнати са множество сигнали, че той е бил с психични отклонения и е притежавал оръжие. През 2012 години е имало решение за подобна операция. Тогава е счетено, че има риск. Действията тогава също са законосъобразни и няма нарушения, потвърди Йовчев.На 12 март 2014 година главният секретар на МВР е получил сигнал, че Петко Петков може да използва оръжие срещу децата в съседното училище. Това е наложило незабавното планиране на операция, която повтарям е напълно законосъобразна. Проведени са две тренировки преди самата акция, като се били на база психопортрета на Петков. Заключението е било, че с Петков не може да се водят преговори.Цветлин Йовчев каза, че началникът на дирекцията във Велико Търново Христо Христов, ще бъде уволнен, въпреки добрите му резултати.Министърът посочи, че баретите от СОБТ имат слаба професионална подготовка. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.