Бащата на Амая: Мислехме, че е „спасител“, а се оказа, че сме наели компания „убиец“, ще ги съдим

Калоян Абрашев обвини в некомпетентност екипа на чуждестранния специализиран самолет, нает да я откара до Индия, където имаше шанс за ново сърце

https://crimes.bg/vodeshha-tema/bashtata-na-amaya-mislehme-che-e-spasitel-a-se-okaza-che-sme-naeli-kompaniya-ubiec-shte-gi-sadim-3/128491 Crimes.bg
Бащата на Амая: Мислехме, че е „спасител“, а се оказа, че сме наели компания „убиец“, ще ги съдим

Калоян Абрашев обвини в некомпетентност екипа на чуждестранния специализиран самолет, нает да я откара до Индия, където имаше шанс за ново сърце

Бащата на малката Амая, чието тежко увредено сърчице днес сутринта спря да бие и тя не успя да се пребори за живота си и за последната им надежда - трансплантация в Индия, обвини в некомпетентност екипа на чуждестранния специализиран самолет, нает да я откара дотам. По думите на Калоян Абрашев заради тях полетът е стопиран на два пъти, а 2-годишното дете - връщано в Националната кардиологична болница в София, където лекарите от ден първи на постъпването й направили всичко по силите си, за да я закрепят до чаканото чудо. 

 

Запознати разкриха, че самолетът, който кацна на Летище София в понеделник вечерта, вчера трябваше по план да излети към 09:30-10:30. Той имаше спиране в Баку за презареждане и оттам следваше да продължи за Индия. По първоначален план до него трябваше да дойде линейка, за да сложат още нужно медицинско оборудване, а после да се върнат до болницата и да превозят и детенцето. 

Ето какво написа в сряда следобед своя фейсбук профил съкрушеният татко на Амая:

 

"Мили хора,

 

Ще се опитам да ви разкажа как от компания, която мислехме, че е "спасител" се оказа, че сме наели компания "убиец". Става въпрос за https://www.aeromedairambulance.com. Накратко, това е компания, която се е специализирала в организирането и транспортирането на пациенти. Както е написано на страницата им: "Горди сме , че имаме 100% успеваемост". Е, да, ама до вчера.

 

Тяхната организация беше такава, че медицинският им самолет излиташе от летището Лион Брон и кацна на летище София в понеделник. Също в понеделник от Истанбул с автомобил тръгна цялото животоспасяващо медицинско оборудване, което щеше да бъде нужно за полета, оборудване, което трябваше понеделник вечерта да бъде доставено на летище София.

Снимка: Dir.bg

 

Вторник с полет от Истанбул, пристигащ в 09:00ч, пристигнаха двамата турски лекари, които трябваше да бъдат с нас на полета.

 

Вторник е, към 10:00, и тръгваме от Националната кардиологична болница с линейка. В линейката сме аз, Амая, двама доктори от Националната Кардиологична Болница и двамата медици, които ще бъдат с нас на полета. Пристигаме всички на летище София и се започва организиране на преместване на Амая от линейката във самолета и получаваме въпрос от чуждестранните медици: "Къде е оборудването?". Тези хора въобще не бяха на ясно къде е оборудването, с което същите щяха да работят. Настана паника и всички започнахме да звъним да намерим оборудването. Цялото летище беше организирано да търси животоспасяващото оборудване.

 

След може би петнадесет минути се установи, че същото е доставено в понеделник вечерта... на Централна жп гара в София. Компанията е наела някакъв младеж по бяла тениска с грейка, без абсолютно никакъв говорим английски да закара оборудването и той е объркал "летище" с "гара". Нямахме време да реагираме и трябваше да се върнем с малката, с линейката обратно до болницата. Д-р Печилков, ръководещ организацията от българска страна, ни каза, че това местене като парцалена кукла от системи в болницата към линейка е изключително опасно и за пръв път става свидетел пациент да се връща обратно.

 

След 5-6 часа започваме наново цялата операция вече с оборудването при нас в болницата. Отново тръгваме с линейката за летището. Влизаме на летището, линейката спира до самолета и процедурата се повтаря, и се предполага, че няма какво да се обърка. Е да, ама не. При свързване на апарата за обдишване, който е абсолютно жизненоважен, турските медици установяват, че накрайникът, свързващ апарата и самолета не съвпадат. Турските медици въобще не бяха на ясно какъв е необходимият накрайник и от къде да го вземат, за да се свърже към самолета. Въпреки усилията на няколко служби на летището въпросният накрайник така и не успя да се намери. За втори път трябваше да се връщаме в болницата.

Снимка: Личен архив на семейството

 

Към 19:50 пристигнахме в Националната Кардиологична болница и единият турски медик ми казва: "Съжалявам, не знаем от къде да намерим въпросният накрайник, не можем да кажем кога ще летим". Попитах ги: "Добре, де, вие сте медиците, отговорни за апаратурата и за грижите за Амая, докато летим. Нито сте си направили труда да се позаинтересувате къде е оборудването ви, което също като вас пристигна от Истанбул, нито сте се заинтересували дали същото това оборудване ще работи във самолета. Защо?". Отговорът беше: "Съжалявам".

 

Към 21:30 ни се обадиха от Националната Кардиологична болница и ни казаха, че състоянието на Амая рязко се е влошило към 21:00 и малко по-късно е починала.

 

Едно огромно благодаря на абсолютно всички лекари от Детското отделение на Националната Кардиологична болница. Въпреки, че медиците ни казваха истината в очите, че шансът тя да живее е минимален и че във всеки един момент може да се случи най-лошото, същите те не спираха до последен дъх да правят всичко по силите си тя да оцелее, да оцелее поне до полета. Сърчицето й се е борило докрай.

 

Мили хора, Амая вече не е сред нас, но нейната кауза ще продължи. Амая обедини целият народ в каузата да правим добро и ние със съпругата ми ще продължим да го правим, сигурен съм, че и всички вие. Всички средства, дарени за Амая ще ги дарим за други нуждаещи се деца, както и за апаратура.

 

Относно фирмата, отговаряща за медицинският транспорт смятаме да предприемем мерки в съда. Такова безумно неглижиране на човешки живот според нас не трябва да бъде оставяно безнаказано.

 

Мили хора, погребението на Амая ще се състои в моето родно село Енина, община Казанлък в петък на 01.03.2024г. от 13:00.

 

Благодаря ви за изключителната подкрепа. Въпреки, че не успях да спася дъщеричката ми ви призовавам никой от вас да не се отказва за нищо на света в името на децата си.

 

Поклон пред вас!

 

Почивай в мир мила Амая. Знай, че мама и тате много те обичат!", написа съкрушеният Калоян Абрашев.

Източник: dir.bg

 

Екипът ни изказва своите съболезнования на семейството. Светъл да е пътят ти, мило ангелче!

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.