АМ Струма: Грабеж за 91 милиона или укрепване на свлачища

https://crimes.bg/vodeshha-tema/am-struma-grabezh-za-91-miliona-ili-ukrepvane-na-svlachishta/27083 Crimes.bg
АМ Струма: Грабеж за 91 милиона или укрепване на свлачища

Съмнителна обществена поръчка нажежи страстите. Агенция Пътна Инфраструктура е обявила такава за укрепването на магистрала Струма. До тук нищо нередно, но само на пръв поглед – притеснителна е сумата, която е предвидена за тези дейности – пада се по около 330 хиляди лева за метър укрепване.


За момента се знае, че фирмите, които строиха магистралата ще извършат тези дейности и те са избрани на принципа „договаряне бе обявление“. Основание за този тип договаряне е, че двата обекта са свързани.


Предвиденият срок е 15 месеца, но все още не е подписан договорът между АПИ и фирмите изпълнителки.


Юридическото лице, което ще се заеме с по-голямото свлачище от 220 метра е ДЗЗД „АМ Струма 3.1“, а сумата, която ще получи е почти 61 милиона лева без ДДС.


Второто свлачище, което е с размер от около 80 метра ще бъде поверено за укрепване срещу сумата от почти 13 милиона лева без ДДС на ДЗЗД „Железница Север.


В останалите средства до 91 милиона се включват и строителен надзор и други подобни дейности.


Начинът на възлагане на поръчката за доста сериозните средства, а и самата цена за дейността отвориха много въпроси, на които се очаква да отговорят от АПИ и министерски съвет.


Източник: narod.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.