"Избих ги всичките" - милионер неволно се издаде, че е сериен убиец

https://crimes.bg/po-sveta/izbih-gi-vsichkite-milioner-nevolno-se-izdade-che-e-serien-ubiec/37636 Crimes.bg
"Избих ги всичките" - милионер неволно се издаде, че е сериен убиец

Робърт Дърст, член на една от най-богатите фамилии, контролиращи недвижими имоти в Ню Йорк, бе арестуван по подозрение, че е убил приятелката си преди 15 години.

Той е издирван и обвиняван и в други убийства, но досега винаги се е измъквал.

Durst Organization контролира наемането и поддържането на небостъргача, издигнат на мястото на унищожените кули от Световния търговски център в Ню Йорк и притежава още 11 офис небостъргача в Манхатън. Списание "Форбс" оценява богатството на семейството на поне 4.4 млрд. долара. Според "Ню Йорк таймс" преди близо 30 години той е скъсал връзките с близките си и е съдил брат си да му изплати полагащият му се дял от 65 млн. долара.

"Облекчени сме и благодарни на всички, които помогнаха за арестуването на Робърт Дърст", заяви брат му Дъглас. "Надяваме се накрая той да отговаря за всичко сторено."

Дърст сам се е издал по време на снимките на документален филм за компанията HBO, в който е главен герой. Във финалния от шестте епизода, излъчен в неделя, има момент, в който го питат има ли нещо общо с убийствата и му показват едно от доказателствата, което той отхвърля.

Но след това, докато е в тоалетната с включен микрофон, 71-годишният Дърст казва "Какво, за Бога, сторих? Избих ги всичките, разбира се."

Не е ясно дали той е осъзнавал, че продължават да го записват, дали е размишлявал на глас и дали думите му са искрени.

Но екипът на "Да не ти върви: Животът и смъртните случаи на Робърт Дърст" (The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst) преценил, че са длъжни да се обърнат към органите на реда. Ако не го направят, те са заплашени от обвинение, че укриват доказателства, които могат да имат важно значение в съда.

Дърст бе арестуван в събота (преди излъчването на последния епизод), в Ню Орлийнс, където за пореден път се е регистрирал в хотел под фалшиво име. В понеделник той се съгласи да бъде екстрадиран в Лос Анжелис, където има издадена заповед за задържането му. Тя е във връзка с убийството по Коледа през 2000 г. на Сюзън Бърман, негова съученичка и говорителка след убийството на съпругата му Катлийн Дърст през 1982 г., за което той бе разпитван, но не и обвинен. Бърман бе открита в дома си с огнестрелна рана в главата, а Катлийн Дъст изчезна безследно и бе обявена за мъртва години по-късно.

През 2001 г. Робърт Дърст бе оправдан по трето дело за убийство в Галвестън, щата Тексас, където, преоблечен като глухоняма жена, се сбил със своя съсед. Той успя да убеди съдебните заседатели, че е действал при самозащита, а Морис Блек е загинал при случаен изстрел на пистолет, докато двамата се боричкали. Дърст получи 5 години затвор по други две обвинения около този инцидент, за които се призна за виновен.

Тялото на Блек бе открито разчленено в близко езеро, а Дърст каза в съда, че го е направил, защото се уплашил, че няма да му повярват, че всичко и било просто инцидент.

"Ню Йорк таймс" разказва, че екипът на предаването е разследвал близо 10 години историята на Робърт Дърст. "Тези двама продуценти свършиха това, което органите на реда в три щата не успяха за 30 години. Поклон и почит към тях. Те са били методични, неуморни, съсредоточени и са търсели съвсем ясни отговори", каза Джанин Пиро, бивш главен прокурор на район Уесчестър, където е извършено едно от убийствата.

Екипът е започнал да разговаря със следователите в Лос Анжелис в началото 2013 г., но без да разкрива източниците си. "Имахме обаче морално задължение към семействата на убитите да бъде въздадена справедливост", казва един от тях. Конкретният запис с думите на милионера е бил открит повече от две години, след като е направен.

Сега големият въпрос е дали този запис има някаква стойност в съда, тъй като е направен на място и в момент, когато се предполага, че Дърст е искал да остане насаме.

Любопитна ще е съдбата на свидетелството, предизвикало фразата "Избих ги всичките". Става дума за бележка на Дърст до Бърман, съдържаща същата правописна грешка (Beverly Hills е изписан като Beverley), която е и в анонимното писмо от декември 2000 г., изпратено в полицията със съобщение за труп в дома на Бърман. По това време Дърст е бил в Калифорния, но следствието не можа да потвърди, че е бил в Лос Анджелис, а графоложкият анализ от 2003 г. не стигна до категорично заключение, че той е авторът.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.