Ето кой наследява покойния принц Филип

https://crimes.bg/po-sveta/eto-koy-nasledyava-pokoyniya-princ-filip/40933 Crimes.bg
Ето кой наследява покойния принц Филип

Той напусна този свят два месеца преди да навърши столетие

Стана ясно кой наследява покойния принц Филип.

 

Британският монарх направи трогателно послание, с което разкри мъката около загубата на съпруга си. Елизабет Втора признава, че принцът е бил не само нейна опора, но и на цялата страна.

„Във всичките тези години той беше главната ми сила. Аз, фамилията ми, моята страна и много други държави дължат на него повече, отколкото той би могъл да си представи или ние бихме могли да си помислим“.

Това пише в официалния сайт на кралското семейство.

 

Херцогът на Единбург напусна този свят на 9 април, два месеца преди да стане столетник. Цяла Великобритания потъна в траур. На погребението му са поканени едва 30 кралски особи. За пръв път кралицата бе заснета да плаче публично.Говори се, че едва 13-годишна, Елизабет се зарича, че никога няма да вземе за съпруг друг мъж освен Филип. Това се случва през 1939 г., когато тя е още принцеса, а той е привлекателен гръцки принц и морски кадет. Когато Филип ѝ предлага брак – в имението Балморал през 1946 г., Елизабет приема, без да се посъветва с родителите си.

 

Кралят и кралицата настояват за период на размисъл, но принцесата е непоколебима в решението си. Писмата, писани скоро след сватбата им през 1947 г., са свидетелство за голямата им любов. „Филип е ангел“, възторжено споделя принцеса Елизабет с родителите си. „С него се държим така, сякаш си принадлежим от години“. Не по-малко ентусиазиран е и Филип: „Тя е единственото нещо в света, което е абсолютно реално за мен“.Въпреки дълголетието си бракът на Елизабет и Филип невинаги е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато тя вече е кралица, принцът се бори с това постоянно да е в сянката ѝ и да стои на няколко крачки зад нея. Кралският съпруг също така не криел недоволството си, че четирите му деца приемат презимето на Елизабет – Уиндзор, а не неговото – Маунтбатън.

 

„Аз съм единственият мъж в страната, на когото не е позволено да даде името си на собствените си деца“, жалва се Филип. Кралица Елизабет Втора и съпругът ѝ са се подкрепяли взаимно в „главоболията“ покрай разводите на три от четирите им деца. Най-трудният за тях период е от 1992 г., когато престолонаследникът принц Чарлз и принцеса Даяна оповестяват раздялата си, до смъртта на лейди Ди пет години по-късно.

 

Това не означава обаче, че в семейния си живот, те са били имунизирани срещу обичайните за всеки брак кавги. Бившият личен секретар на кралицата – лорд Чартърис, разкрива, че не е било необичайно за Елизабет да казва на съпруга си „да си затваря устата“.След кончината на Филип, титлата Единбургски херцог ще отиде временно при престолонаследника принц Чарлз, пише в. „Evening Standard“. 

Впоследствие титлата ще бъде дадена на най-младия син в кралското семейство – на графа на Уесекс – принц Едуард.

 

Изданието припомня, че съответната договореност била постигната между членовете на кралското семейство преди повече от 20 години. Още през 1999 г. , след като принц Едуард встъпи в брак със Софи Рис-Джоунс и получи титлата граф на Уесекс, Бъкингамският дворец излезе със заявление. Тогава от там разкриха, че след време той ще получи титлата Единбургски херцог. Това обаче ще се случи едва след смъртта на Чарлз.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.