Човекът, който продаде Бруклинският мост....няколко пъти

https://crimes.bg/po-sveta/chovekat-koyto-prodade-bruklinskiyat-mostnyakolko-pati/37279 Crimes.bg
Човекът, който продаде Бруклинският мост....няколко пъти

Дори сред професионалните измамници има тясна специализация. Например американеца на име Джордж Паркър бил се усъвършенствал в продажбата на исторически забележителности на наивни купувачи.

Той започнал впечатляващата си кариера още на крехките 20 години през 1883 г. Скоро след като Бруклинският мост бил завършен  на предприемчивия янки му хрумнало да го продаде. За предпочитане на някой нищо неподозиращ турист.Паркър дори превърнал идеята си в нещо като занаят, тъй като понякога успявал да продаде моста два пъти седмично. Зарязал всички останали трикове, далавери и измами и станал продавач на Бруклинския мост на пълно работно време, както се казва.Обикновено Паркър действал по следния начин. Набелязвал жертвата, запознавал се с нея, представяйки се за собственик на моста и разказвал за плановете си да постави бариери и будки за събиране на пътна такса. Дори предлагал работа на човека, с когото току-що се бил запознал, след което умело манипулирал разговора така, че събеседникът му сам да предложи да купи моста.Паркър, който ловко играел ролята на строителен предприемач, който предпочита да издига мостове, вместо да се занимава със събирането на пътни такси, с радост се съгласявал да го продаде, като сумата варирала между $ 50 и $ 50 000 в зависимост от това колко богата изглеждала наивната жертва.Дори приемал изплащане на месечни вноски и най-странното е, че някои от "купувачите" му изплащали надлежно дължимите вноски, преди да разберат, че са били измамени.Паркър бил толкова убедителен, че на няколко пъти на полицията на Ню Йорк  се налагало да премахва бариери, които новите "собственици" се опитвали да слагат на моста.Паркър се специализирал в продажбата на Бруклинския мост, но не пренебрегвал и други популярни американски забележителности - "Медисън Скуеър Гардън", музея "Метрополитън", Статуята на свободата, мавзолея на генерал Грант...Тук Паркър проявявал повече творчество и прилагал различни методи. Така например, когато продавал мавзолея на Грант се представял за внук на прочутия генерал и бивш президент на САЩ и дори удостоверял собствеността си над гробницата с авторитетни на вид документи.Друг път наемал офис, откъдето въртял далаверите си. Може да ви се струва невероятно, но Паркър се изплъзва от дългата ръка на правосъдието в продължение на цели 35 години, но накрая все пак е арестуван, осъден до живот и затворен в Синг Синг, където останалите затворници се отнасяли с него като с крал.Подвизите на Паркър са останали в американската популярна култура и дори са намерили място в идиоматичните речници. Негова например е фразата "ако ми повярвате, имам един мост за продан" (if you believe that, I have a bridge to sell you), популярен израз, с който се оценява наивността на събеседника.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.