Йордан Моллов с рязък професионален завой: Зарязва Уолстрийт, за да преподава у нас

https://crimes.bg/analizi/yordan-mollov-s-ryazak-profesionalen-zavoy-zaryazva-uolstriyt-za-da-prepodava-u-nas/39991 Crimes.bg
Йордан Моллов с рязък професионален завой: Зарязва Уолстрийт, за да преподава у нас

Един от малцината българи, имали редкия шанс да работят с финансовите акули на Уолстрийт – Йордан Моллов, е решил да сложи точка на кариерата си като мастит финансист и брокер в инвестиционното посредничество.

Решението да се оттегли от активния бизнес е изненадващо както за сътрудниците, така и за клиентите и конкурентите на Моллов, но той е категоричен, че поема нова посока в професионален план и тя е да преподава на студенти в едни от най-престижните родни университети.

Бизнесменът има солидни аргументи в полза на решението си. Обяснява, че държи на отлично подготвени специалисти, прилагащи знанията си в реалните условия на и без това доста сложната за инвестиции икономическа среда в България.

какво по-мотивиращо за младежите може да бъде това да се учат от най-добрия, врял и кипял в света на фондовите борси и освен това, създател на първия български хедж фонд зад Океана.

„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно. Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения“, обяснява Моллов.

В момента той преподава по две нови за учебните програми у нас специалности – Стратегии и Е-business в Нов български университет, Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, Университета по библиотекознание и информационни технологии. Изнася лекции като гост – преподавател в Бургаския и Варненския свободни университети.

В бизнес средите у нас Йордан Моллов има репутацията на човек с изключителни познания и компетенции в предприемачеството и бизнеса, подплътени с огромен опит на международно ниво и стаж в най-големите чуждестранни компании за инвестиции.

Още през 2004 г., когато е само на 20 години и току що прохожда в сложната материя на икономиката, успява да се ориентира в оптимистичната среда за инвестиционния пазар, даваща богати възможности за капиталови вложения.

За начален старт в кариерата му служат натрупаните познания от следването на международни отношения в престижния SUNY New Paltz, САЩ, където придобива бакалавърска степен, както и и магистратурата по бизнес администрация във Fordham University, отново в САЩ.

Специализира като финансов брокер – защото, както обяснява в последствие самият той, най-важните инвестиционни решения, които човек или компания предприема, е не да купи определен финансов инструмент, а да избере правилния брокер.

Моллов знае отлично, че успешните анализатори и съветници познават в пълни детайли тънкостите в търговията на акции, облигации и ценни книжа, и с това са най-големия гарант за всяко инвестиционно дружество.

„Силата ни винаги е била в намирането на новаторски подходи за набиране на клиенти, динамиката на развитие и пробиването на алтернативни пазари“, издава ключа към успешната си кариера финансистът.Професионалният му път в Америка продължава в централата на Oбединените нации в Ню Йорк, където е поканен в стажантската програма на тогавашния лидер на организацията Кофи Анан.

От 2006 до 2009 г работи в меката на борсовата търговия Wall Street като анализатор на едни от най-големите хедж фондове – Hound Partners, 3G capital, NYLIM.

Безценният опит, натрупан там, по-късно дава своето отражение в големите успехи на компаниите, които ръководи. Влиза в историята на икономиката ни като основател на „Голдън спирит асет мениджмънт“ – първия български хедж фонд на борсата в Америка, насочен към клиенти от Централна и Източна Европа.

Цялата администрация на фонда е позиционирана в Манхатън, а отговорността за управлението там е делегирана на един от най-добрите експерти от Уолстрийт в търговията с акции, облигации и ценни книжа. Главният брокер на компанията е известен в цял свят авторитет, който инвестира акции главно на американския пазар.

Компанията специализира върху инвестиции в акции, облигации, суровини, и други финансови инструменти на всички клиенти, които по американските закони са състоятелни и използва цялата капиталова структура, за да създаде благоприятна комбинация между риск и печалба. Устойчивостта и успехите й са резултат изцяло на професионалните анализаторски умения на Моллов.

„Да се задържиш и да бъдеш сред едни от най-добрите изисква не само много упоритост, а и непрестанно следене и анализи на ежесекундно променящата се среда на фондовата борса“, споделя в свое интервю финансистът.

Днес, освен че сменя рязко посоката и ще разпространява опита си сред младите студенти, той отдава голяма част от личното си време на дейности, свързани с благотворителни каузи.Бизнесът си Моллов е поверил в ръцете на доверени съдружници, с не по-малко опит от неговия в полето на големите пари.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.