Йордан Моллов – новаторът, който превзе света на финансите. И се върна у нас, за да преподава

https://crimes.bg/analizi/yordan-mollov-novatorat-koyto-prevze-sveta-na-finansite-i-se-varna-u-nas-za-da-prepodava/40036 Crimes.bg
Йордан Моллов – новаторът, който превзе света на финансите. И се върна у нас, за да преподава

Йордан Моллов успя да наложи името си на Уолстрийт

Йордан Моллов успя да превземе света на финансите и да се превърне в един от най-ценените и уважавани експерти в бранша на финансите и инвестиционните пазари. Уменията му му осигуриха както работа, така и признание в меката на големите пари – финансовата борса Уолстрийт. Хората, работили с него, го определят като предприемчив специалист, новатор, който умее да хване пулса на световния поток на парите, но и с непрекъснат хъс да трупа познания и опит в икономиката и пазарните анализи.

Неслучайно той бързо се превръща в един от най-търсените финансови експерти и анализатори в България. Познанията и контактите му на международно ниво му осигуряват и позицията на съветник към Комисията по бюджет и финанси към Парламента. Освен това консултира като експерт наши и чуждестранни компании, включително държавни правоохранителни органи, търсещи съвети, анализи или контакти, свързани с небанковия финансов сектор в САЩ и Източна Европа.

Българинът започва забележителния си професионален път още преди 15 години, докато следва международни отношения в престижния SUNY New Paltz, САЩ. След като се дипломира като бакалавър, завършва магистратура по бизнес администрация във Fordham University, отново в САЩ.

Взема решение да специализира точно като финансов брокер, защото, по думите му, изборът на правилен брокер за финансовите проекти е от съществено значение за успехите им.

Заради качествата си  е поканен в стажантската програма към Централата на Oбединените нации (ООН) в Ню Йорк, където преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен лидер Кофи Анан.

Отново благодарение на уменията си Моллов получава редкия шанс да работи в меката на борсовата търговия – Уолстрийт. Като по този начин се превръща в един от малцината българи, имали шанса да се докоснат до света на големите пари. Там той е анализатор на едни от най-големите хедж фондове - Hound Partners, 3G capital, NYLIM.

Освен това той влиза и в историята на родната икономика като основава първия български хедж фонд на борсата в Америка, насочен изцяло към клиенти от Централна и Източна Европа - „Голдън спирит асет мениджмънт“.

И въпреки всички тези успехи и блестяща кариера, която го очаква, българинът решава да изостави всичко, за да стане преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Където да предаде, при това с нескрито удоволствие и старание, ценния си опит на младото поколение финансисти, като се надява някой ден студентите му да постигнат повече от самия него.

Освен на професионални успехи, Моллов се радва и на стабилен и хармоничен семеен живот. Най-голямата му гордост е неговият малък син, който е едва на годинка и половина. Финансовият експерт е изключително всеотдаен към семейството си и посвещава всяка свободна минути на наследника си.

Освен това финансистът развива и личен блог, в който редовно публикува професионалните си политически и икономически анализи по различни теми от дневния ред на обществото, с които читателите имат възможност да се запознаят детайлно.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.