ВНИМАНИЕ! Октоподът 24Trade.bg пуска нови пипала

https://crimes.bg/analizi/vnimanie-oktopodat-24tradebg-puska-novi-pipala/37901 Crimes.bg
ВНИМАНИЕ! Октоподът 24Trade.bg пуска нови пипала

Както е известно, доскорошният офшорен рай Кипър, сега се е превърнал в раздавач на лицензи. „Разхвърлят ги като позиви“, шегуват се познавачи на тамошната система.

 

Не е тайна и това, че изгоненият от България чех Павел Кочалка, стои зад „часовата фирма“, която ощетява наивни и неопитни български кандидат инвеститори. Това са достатъчни основания КФН отвово да провери 24Trade и вероятно да впише новите му „дружки“ в Черния списък на менте-посредниците, за да направи минтималното за предпазването на българите от пипалата на този октопод.

 

Надзорната комисия няколко пъти досега се занимава с христоматийния пример за незаконна дейност - 24trade. Служителите й използват метода на телефонния маркетинг, като звънят на случайни, но предварително подбрани хора. Често телефоните са придобити незаконно, но това не пречи абонатите им да са затрупани с „прелюбопитни“ оферти. Не се свенят да им обещават съблазнителна  доходност, и то за кратко време, въпреки че това е абсолютно забранено по закон. В началото на ноември миналата година те атакуваха потребителите с т.нар. Коледен пакет, който съдържаше книжа на компании за интернет търговия, за сувенири и на туристически агенции. Обещаваха се 25% доходност за броени месеци. Сега менте търговците промотират Летен пакет. За да прикрият липсата на разрешение да работят на българския пазар, те пишат, че са „напълно лицензирани и регулирани от SySec, отговарят на всички стандарти и регулации на MiFid, регистрирани са от надзорните органи на Германия (BaFin) и на Франция (AMF)“ и така до безкрайност.

 

Да припомним, че в дъното на цялата схема е регистрираният също в Кипър инвестиционен посредник Safecap Investments Limited, структура, която работи незаконно (без лиценз) в България чрез наши фирми, които непрекъснато мимикрират. Дружеството "Ексус Маркетс", което продаваше продуктите му у нас около две години, претърпя метаморфоза. Преименуването му на "24Trade" стана преди три години. "Партизанската" акция целеше преследваната от Комисията за финансов надзор компания да продължи да работи у нас. Под тази "вънкашност чужда и под име ново" тя продължава да прибира парите на наивни българи с обещания за свръхпечалби. Въпреки че след нашите публикации надзорът предупреди официално на сайта си за дебнещата опасност. "24 Трейд " ЕООД е регистрирано с капитал от 100 лева. Уеб страницата, към която пренасочват своите потенциални жертви, също е променена, сега е регистрирана някъде извън Европа, а посредникът зад нея е от държавата Белиз. Защо е опасна кипърската схема?  На първо място, защото нито "майката" Safecap Investments Limited, нито "дъщерята" й в България имат лицензи за работа у нас. Ако се проследят процедурите по отваряне на клиентска сметка в Markets.com, портала, през който се търгуваше доскоро, ще се види, че те не съответстват на европейските директиви. От клиентите не се изисква никакъв документ за самоличност (даже всеки от "Ал Кайда" или "Ислямска държава" може да стане клиент), попълват се само няколко данни: имена, телефон за връзка, електронна поща и след това се дават редица възможности, за да се захрани сметката. В която и държава да сте (освен в Република Кипър), вие нямате директен достъп до компанията, защото тя няма офиси.

 

КФН непрекъснато обръща внимание на потенциалните инвеститори за това, че "инвестиционни услуги и дейности могат да бъдат предоставяни единствено от дружества, получили лиценз от комисията за извършване на дейност като инвестиционен посредник, както и такива от държави членки на ЕС". В този смисъл нашият съвет е: "Преди да проведете дори и предварителен разговор с "посредник", погледнете има ли го в списъка на инвестиционните посредници и на управляващите дружества, получили лиценз от КФН, който е общодостъпен на страницата на надзора." От надзорната комисия върху небанковия финансов секторпредупредиха инвеститорите, че "при сключване на договори и подаване на нареждания, включително и предоставяне на парични средства за сключване на сделки с финансови инструменти с дружества, които не са лицензирани от КФН или от компетентния орган на друга държава членка, могат да бъдат измамени и да понесат значителни финансови загуби". И добавиха, че "предоставените финансови активи и парични средства в тези случаи не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа".

 

Как започна всичко. Незаконната дейност на регистрирания в Кипър инвестиционен посредник Safecap Investments Limited , се реализира у нас незаконно (без лиценз) на българския пазар чрез наши фирми, които постоянно мимикрират. Той започна дейността си с дружествата "Ексус Маркетс" и "Астон Маркетс", които му посредничеха преди време. Впоследствие те бяха преименувани и регистрирани на нови адреси, съответно като 24trade и investors .bg. Под тази "вънкашност чужда и под име ново" те продължават да прибират парите на наивни българи с обещания за свръхпечалби. Форумите също пращят по шевовете от предпердеждения:   

 

mauricio84: Тази фирма 24trade е със съмнителна репутация от няколко дни са се активирали наново. Сега се прави мащабна рекламна кампания във Фейсбук. Хора внимавайте да не се хванете на тази въдица. Това е сигурна измама!

 

Rosicarosi: Бягайте от тези измамници! Не мога да повярвам, че все още съществуват безнаказано...     

 

mariq.petkova77: МЕКО КАЗАНО ПРЕСТЪПНИЦИ!   

 

don_neci: Аз също изгорях от тези измамници! Днес пуснах жалба, съветвам ви и вие да направите същото!     

 

vencislav.venkov: Страшно е грозно, когато капитали се трупат на гърба на измамени хора!     

 

Nqmasmisul: Колко години на пазара, все същите измамници са си!

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.