Вижте колко трябва да получава всеки българин, за да живее нормално според прогнозите на експерти

https://crimes.bg/analizi/vizhte-kolko-tryabva-da-poluchava-vseki-balgarin-za-da-zhivee-normalno-spored-prognozite-na-eksperti/41549 Crimes.bg
Вижте колко трябва да получава всеки българин, за да живее нормално според прогнозите на експерти

Експерти изчислиха колко трябва да получава всеки българин, за да води нормален начин на живот

 

Експерти разкриха какви доходи трябва да получава всеки българин, за да живее нормално.

 

Според тях нетният месечен доход на работещ човек, живеещ сам, трябва да е поне 1069, 25 лв. Това е необходимата сума, за да се покрият разходите за издръжка, включващи храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт. Брутната заплата за издръжка е от 1378 лв., сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, представени днес на пресконференция от зам.-директора на института Виолета Иванова, предава Дарик, пише БЛИЦ.

 

Посочените данни са за юни. В семейство с двамата работещи възрастни в типичното българско семейство и едно дете до 14 г., доходите и на двамата родители трябва да са по 1240 лева брутна работна заплата, за да може семейството да живее нормално. Чисто двамата трябва да получават всеки по 962 лева.

 

През юни, абсолютният размер на заплатата за издръжка нараства с 22 лв. от началото на годината, като отчита ръст с 2.1 на сто.

 

Две трети от българите получават доходи под средната заплата. Необходимата заплата за издръжка е недостижима за половината работещи българи. Това посочват експертите от КНСБ.

 

Синдикатът настоява България да въведе заплата за издръжка, за да се намали броят на нископлатените работници и работещите бедни. Заплатата за издръжка е измерител на доходи на труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социално приемлив стандарт на живот, уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

В най-общ вид заплатата за издръжка показва, каква е стойността на една зададена базисна потребителска кошница към периода на наблюдение на цените.

 

В потребителската кошница се включват 479 хранителни, нехранителни стоки и услуги (без консумация на алкохол и тютюн) хранителни (162 броя) и нехранителни стоки и услуги (317 бр.) В статистиката се приема, че семейството живее в собствен дом. Това е ситуацията при 84% от семействата у нас, които живеят на жилищна площ от 70 кв.м.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.