В срок от 10 дни България екстрадира издирваният за тероризъм французин

https://crimes.bg/analizi/v-srok-ot-10-dni-balgariya-ekstradira-izdirvaniyat-za-terorizam-francuzin/37377 Crimes.bg
В срок от 10 дни България екстрадира издирваният за тероризъм французин

Хасковският съд постанови, че  французинът с хаитянски произход Фриц Жоли Жоашен да бъде предаден  на френските власти. След приключване на делото прокурор Дарина Славова заяви , че решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът постанови незабавно уведомяване на Върховна касационна прокуратура, която е задължена в 10-дневен срок съвместно с френските власти да организират екстрадирането и физическото предаване на лицето.

На предишното заседание Хасковският съд отхвърли екстрадиция по първото обвинение заради отвличане на детето, мотивирайки се, че по българските закони няма престъпление, когато родител пътува с детето си.

За Жоашен има издадени две Европейски заповеди за арест (ЕЗА). Едната е от прокуратурата във френския град Бобини по обвинението за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница. Докато втората от съда в Париж е за тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

Френският гражданин е имал контакти с един от двамата братя Куаши,извършили кървавият атентат в Париж преди две седмици. Пред българския съд Жоашен потвърди, че са стари приятели с братята Куаши. Пред френската телевизия France 2 Жоашен заяви, че има само бизнес отношения с братята. "Ние продавахме дрехи и обувки заедно, беше само бизнес връзка", каза той и допълни, че не е бил наясно, че те подготвят каквито и да е било атаки.

 

29-годишният Фриц Жоли Жоашен бе задържан на ГКПП "Капитан Андреево" на 1 януари 2015 г. въз основа на ЕЗА.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.