Топ експерт по финанси напуска големия бизнес

https://crimes.bg/analizi/top-ekspert-po-finansi-napuska-golemiya-biznes/37974 Crimes.bg
Топ експерт по финанси напуска големия бизнес

Изненадваща новина разтърси кръговете на икономическия елит през последната седмица, научи от сигурни източници...................

Според информацията, едно от най-уважаваните и високо ценени имена в сферата на финансовите инвестиции и посредничеството – Йордан Моллов, е решил да се оттегли от активния бизнес и да смени тузарския кабинет с обикновена преподавателска банка в аудиториите на няколко големи родни университета. 

Топ експертът по финанси, който е от малцината български икономисти, работили на фондовите борси в Уолстрийт, бил категоричен в решението си и не приемал никакви аргументи за да остане на лидерския пост в основаните от него компании.

 

Йордан Моллов изнася лекции пред студенти по иновативните специалности Стратегии и Е-business в Нов български университет, в Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов,  както и в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Гост-преподавател е в Бургаския и Варненския свободни университети.

Финансистът обяснил мотивите за резкия завой в кариерата си с това, че държал бизнес средата у нас да разчита на отлично подготвени специалисти, прилагащи знанията си в реалните условия на и без това доста сложния за инвестиции климат в България. А какво по-мотивиращо за младежите може да бъде това да се учат от най-добрия, врял и кипял в света на фондовите борси и освен това, създател на първия български хедж фонд зад Океана.

„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно. Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения“, заявил Моллов, аргументирайки се на собствения си опит в ръководене на персонал с експертни функции.

 

Професионална биография на Йордан Моллов започва в САЩ. Става бакалавър по международни отношения от SUNY New Paltz, придобива степен магистър по бизнес администрация от Fordham University. 

Не след дълго получава невероятната възможност да се учи от най-добрите с покана за стажантската програма към Централата на Oбединените нации в Ню Йорк. Преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен председател Кофи Анан, където показва отлични умения и нюх към реализирането на високи финансови печалби. 

От 2006 до 2009 г българинът работи в меката на борсовата търговия Уолстрийт като анализатор на едни от най-големите хедж фондове - Hound Partners, 3G capital, NYLIM. Стъпил на здравата основа от натрупания там опит, след няколко години той става първият финансист, създал български хедж фонд, опериращ на необятния американски пазар. 

Фондът се нарича  „Голдън спирит асет мениджмънт“, а с цената на много упорита работа, ясна визия, безспорен талант и силна воля, Моллов и още двама негови съдружници съумяват да го изведат сред лидерите на световния инвестиционен пазар. 

 

Цялата администрация на фонда е позиционирана в Манхатън, а отговорността за управлението там е делегирана на един от най-добрите експерти от Уолстрийт в търговията с акции, облигации и ценни книжа. Главният брокер на компанията е известен в цял свят авторитет, който инвестира акции главно на американския пазар. 

Компанията специализира върху инвестиции в акции, облигации, суровини, и други финансови инструменти на всички клиенти, които по американските закони са състоятелни и използва цялата капиталова структура, за да създаде благоприятна комбинация между риск и печалба. Устойчивостта и успехите й са резултат изцяло на професионалните анализаторски умения на Моллов. 

„Да се задържиш и да бъдеш сред едни от най-добрите изисква не само много упоритост, а и непрестанно следене и анализи на ежесекундно променящата се среда на фондовата борса“, споделя връщайки лентата назад финансистът.

 

С днешна дата, освен с преподаване на финансови тънкости пред студенти, Йордан Моллов се занимава с благотворителна дейност. Бизнесът му, включващ няколко успешни компании, е поверен в ръцете на негови също толкова опитни съдружници.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.