Тези рецепти ще ви пренесат в един друг, по-вкусен свят!

https://crimes.bg/analizi/tezi-recepti-shte-vi-prenesat-v-edin-drug-po-vkusen-svyat/34075 Crimes.bg
Тези рецепти ще ви пренесат в един друг, по-вкусен свят!

Специалистите съветват седмичното ни меню да включва три купички варива. Те понижават рискът от сърдечно съдови заболявания, коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане. Те са достъпен източник на фибри, растителни протеини и други хранителни вещества, бедни са на мазнини и холестерол и имат нисък гликемичен индекс.

И ако всички тези доказателства не са ви достатъчни, вижте още 5 вкусни причини да увеличите варивата в седмичното си меню.

Супа с тахан и патладжани


2 патладжана

200 г сварен нахут

3 глави лук

5 скилидки чесън

3 с.л. сусамов тахан

1 стрък мащерка

1 с.л. масло

2 големи картофа

1.5 ч.ч. телешки бульон

2 ч.л. смлян кимион

сол

зехтин

2 с.л. крем-сирене

шепа бейби спанак

Допълнително:

0.5 франзела

0.5 патладжан

зехтин

сол


Източник: iStock/Getty Images

Изпечете патладжаните на котлон или във фурна. След това ги поставете в купа и ги покрийте с прозрачно фолио, за да се запарят.

Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Обелете и нарежете скилидките чесън на тънки филийки. Загрейте тенджера с 1-2 с.л. зехтин на слаб огън и задушете лука и чесъна в нея. Обелете картофите и ги нарежете на тънки полукръгчета. Добавете ги при лука и разбъркайте. Добавете 1 с.л. сусамов тахан, разбъркайте и захлупете за 3-4 минути.  След това разбъркайте и налейте бульона.

Отделно, в тиган разтопете маслото и запържете 2/3 от сварения нахут в него заедно с 1 ч.л. кимион и 1 нарязана на ситно скилидка чесън. Разбъркайте. Поръсете с нарязани листа мащерка. Пресипете нахута в супата и варете до готовност. Дръпнете от котлона, долейте малко вода и пасирайте супата до гладкост. Добавете обелените и нарязани патладжани, 1 ч.л. кимион и 2 с.л. тахан и разбъркайте добре.

Добавете листата спанак в супата и пасирайте. Добавете 1.5 с.л. крем-сирене и пасирайте отново. Овкусете със сол.

Запържете останалия нахут в тиган с малко зехтин.

Нарежете франзелата на филийки и ги запечете от двете страни в тиган с малко зехтин. Добавете и нарязания на тънки кръгчета патладжан и запечете от двете страни. Посолете.

Сервирайте супата в купички. Добавете малко зърна запържен нахут. Гарнирайте със запечени филийки, намазани с крем-сирене. Върху тях подредете кръгчета запечен патладжан.

Яхния от грах и картофи


500 г картофи

500 г замразен грах

50 г спанак

500 мл зеленчуков бульон

1 глава лук

2 скилидки чесън

2 с.л. зехтин

1 дафинов лист

2 с.л. доматен концентрат

1 връзка магданоз

1 ч.л. захар

сол и черен пипер на вкус


Източник: iStock/Getty Images

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в зехтина. Добавете доматения концентрат, запържете го леко, налейте бульона и пуснете дафиновия лист. 

Добавете предварително почистените и разрязани на четвъртинки картофи. Варете 10 минути, след това добавете граха. Гответе на слаб огън още 10 минути. Овкусете със захар и гответе още 5-10 минути. 

Накрая добавете нарязания спанак. След 2-3 минути изключете котлана. Овкусете със сол и черен пипер и поръсете със ситно нарязан магданоз. 

Спагети Болонезе с боб


100 г панчета

1 морков

2 стръка селъри

1 глава червен лук

1 кг кайма /смес от телешко и свинско/

2 кубчета органичен говежди бульон

200 мл червено вино

2 дафинови листа

140 г доматено пюре

500 мл гореща вода

400 г консерва боб борлоти

400 г консерва боб канелини

сол и черен пипер

зехтин

2 пакета спагети


Източник: iStock/Getty Images

Нарежете на малки кубчета панчетата и я запържете в тенджера докато си пусне мазнината. Добавете предварително нарязаните на много ситно лук, селъри и морков. Разбъркайте и запържете за 2-3 минути. Захлупете тенджерата и задушете зеленчуците до омекване.

Добавете каймата и я запържете като я разделяте. Добавете червеното вино и доматеното пюре и разбъркайте добре. Добавете предварително разтвореното кубче говежди бульон в 500 мл гореща вода и дафиновите листа. Захлупете съда, намалете силата на огъня и оставете соса да къкри в продължение на 1 час.

Овкусете със сол и черен пипер. добавете двата вида боб, предварително прецедени. Разбъркайте и гответе още 1 час с капак. Сварете спагети или друга паста. Прецедете я и я добавете в соса. Разбъркайте добре и поднесете.

Салата от черна леща и моркови


2 връзки пресни моркови

200 г черна леща

100 г кисело мляко

1 дафинов лист

1 скилидка чесън

0.5 връзка магданоз

3 с.л. лимонов сок

0.5 с.л. мед

2 с.л. хариса

4 с.л. зехтин

сол на вкус


Източник: iStock/Getty Images

Сварете лещата в 2 л вода, заедно с чесъна, дафиновия лист и стеблата от магданоза. Прецедете лещата, като остраните чесъна, дафиновият лист и стеблата от магданоз. 

Към топлата леща добавете нарязания на ситно магданоз и овкусете с 2 с.л. зехтин, лимонов сок и сол на вкус. Разбъркайте и оставете лещата да се да се охлади. 

Обелете морковите и ги залейте с останалия зехтин и меда. Посолете и разбъркайте. Подредете ги в тавичка с незалепващо покритие и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 15-20 минути, докато започнат да се карамелизират.

Пресипете лещата в голяма чиния. Върху нея подредете морковите, поръсете с кисело мляко и хариса.

Оризови спагети със зелен боб и кълнове


300 г зелен боб

250 г оризови спагети

0.5 ч.ч. печени белени фъстъци

3 с.л. нарязан кориандър

2 ч.ч. бобени кълнове

сол и черен пипер

черен пипер

1 с.л. сусамово олио

2 с.л. олио

2 ч.л. рибен сос


Източник: iStock/Getty Images

Пуснете оризовите спагети в тенджера с вряща подсолена вода за 2-3 минути или според указанията на пакета. Прецедете ги.

Почистете зеления боб /по-добре използвайте тънък, френски/ и го пуснете в тенджера с вряща подсолена вода за 3 минути. Веднага го прецедете и облейте със студена вода.  Нарежете боба на по-къси парченца.

Запечете сусам в сух тиган, докато придобие златист цвят. След това запечете белените фъстъци по същия начин. В купа сложете оризовите спагети, зеления боб, запечените белени фъстъци и бобовите кълнове. Поръсете сусама.

Добавете сусамовото олио, рибния сос и растителното олио. Разбъркайте добре.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.