Стойчо Кацаров призна: Единият от доставчиците изчезна

https://crimes.bg/analizi/stoycho-kacarov-prizna-ediniyat-ot-dostavchicite-izchezna/42296 Crimes.bg
Стойчо Кацаров призна: Единият от доставчиците изчезна

 

Така и не става ясно дали здравното министерство е платило тези тестове

Страната ни се тресе от поредния скандал.

 

По време на вчерашния брифинг, служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че здравното министерство няма връзка с една от двете фирми доставчици на щадящите бързи антигенни тестове за учениците, пише „Труд.бг“.

 

"Единият от доставчиците подписа договора и изчезна", призна Стойчо Кацаров пред журналистите. Той разкри, че става въпрос за фирма "Булснайт". От думите му става ясно, че въпросната фирма не е доставила заявените тестове, въпреки подписания договор.

 

Това, което не бе изяснено е дали здравното министерство е превело парите за въпросните 200 000 бързи теста. Това е половината от общото количество от 400 хиляди теста, за които МЗ подписа договор с две фирми. Припомняме, че всеки от избраните двама изпълнители трябваше да осигури по 200 хил. теста. Преди броени дни - на 6 ноември здравното министерство предаде на МОН първите 180 хиляди. До 08.11.2021, са били доставени 200 хиляди теста. Вчера трябваше да бъдат доставени още 80 хиляди, стана ясно от думите на Стойчо Кацаров.

 

В същото време от образователното министерство алармираха, че доставките на тестове в 15 области се бавят. Именно поради тази причина учениците в тези области остават на онлайн обучение.

 

"Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени", признаха от МОН.

 

Без тестове остават областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

 

Пред медиите Стойчо Кацаров увери, че подопечното му министерство до следващия вторник да осигури цялото планирано количество от 1,4 милиона бързи теста за образователната система. Припомняме, че това е и първият учебен ден след изборите.

 

Кацаров обаче побърза да направи уточнението, че това ще се случи, "ако някой, като спомената компания, не направи нещо подобно", пише blitz.bg.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.