Стана ясно как Васил Божков се е сдобил с колекция за милиони

https://crimes.bg/analizi/stana-yasno-kak-vasil-bozhkov-se-e-sdobil-s-kolekciya-za-milioni/34337 Crimes.bg
Стана ясно как Васил Божков се е сдобил с колекция за милиони

Преместването на предметите, е много скъпа дейност

Тракологът проф. Иван Маразов коментира в ефира на Канал 3, че стойността на колекцията на Васил Божков е относителна. Той посочи, че днес тя може да струва едни пари, а утре – други.

 

„Предполагам, че той е плащал добри пари, за да може да ги притежава. Всяко преместване на ценните предмети има известен риск. Ние говорим за над 3 000 предмета. Да речем, че фондацията е запазила някои от гнездата, при които се слагат предметите при всяко едно преместване. Те се слагат в стиропор, уплътняват се и т.н. и се слагат в специални контейнери.

 

Да речем, че Божков е купил някакви контейнери, колкото и да има в наличност, те са не повече от 120 гнезда. Толкова бяха предметите, които бяха в Москва на изложбата, а останалите 2 900  предмета, как ще се опаковат, как ще се изнасят, кой ще прави това?

 

Това е страшно скъпа работа. Специалисти по опаковката искат доста прилични суми. Отделно, всички предмети трябва да се застраховат, такъв е законът. В такъв случай ако е вярно, че застраховката струва 1 млрд. лв., застраховката ще струва около 1 млн. евро.

 

Най-доброто решение е държавата да си остави предметите на мястото, където са в момента. Той живееше сред тези предмети, те са си в офиса му, не са някъде другаде. Просто да затворят този етаж и готово", категоричен е Маразов. 

 

Той разказа и как Божков се е сдобил с колекцията: "Има страшно много аукциони по света, освен това има и антикварни къщи, както и частни колекции. В света става един обмен, от една колекция предметите отиват в друга. Васил Божков много бързо се запозна, както с аукционите, така и с антикварните къщи, колекционерите и това му помогна да натрупа много през последните 10 години.

 

Стойността на колекцията е много богата. Това се дължи на факта, че всяко изучаване на древността почива на сравнение. Колкото повече неща ние познаваме, толкова с по-голяма вероятност ние ще възстановим и реконструираме древността", посочва Маразов.

 

"За да направиш експертиза на тези предмети е необходимо ти да познаваш всичко, което е изработено в тази област. Следващият, който дойде след теб ще го използва за сравнителна база. Така се развива нашата наука. Всички тези скъпоценни предмети, досега неизвестни, изведнъж влизат в научен оборот" обясни тракологът.   

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.