След натиск "Виваком" намалява наказателните такси за абонати

https://crimes.bg/analizi/sled-natisk-vivakom-namalyava-nakazatelnite-taksi-za-abonati/42124 Crimes.bg
След натиск "Виваком" намалява наказателните такси за абонати

Виваком" ще намали размера на неустойката при предсрочно прекратяване на договора по желание на потребителя, съобщиха от пресцентъра на мобилния оператор.


Промяната идва след намесата на Комисията за защита на потребителите, която обърнавнимание на всички мобилни оператори за наличие на неравноправни клаузи в потребителските договори, сред които и тази за необосновано висока неустойка при предсрочно прекратяване.


Тъй като операторите не бяха взели никакви мерки, в средата на септември потребителската комисия обяви, че завежда дела и срещу трите мобилни оператора.


Размерът на неустойката при предсрочно прекратяване на договора няма да надвишава три месечни такси по техния стандартен размер, независимо от неговата продължителност (12 или 24 месеца). В тези случаи, ако на абонатите е предоставена отстъпка от цената на абонаментните планове или от пазарната цена на купени от тях устройства, те ще следва да възстановят и част от стойността на предоставените по договора отстъпки, съответстваща на оставащия срок на договора, пише в съобщението.


Новите условия по договорите ще се прилагат само за потребителите, които са физически лица и ще се реализират на два етапа, тъй като е необходима съществена промяна на счетоводната политика и софтуерни програми на телекома за администриране на услугите, обясняват от там.


Първият етап влиза в сила от 13 януари 2015 г. и предвижда максимална неустойка от 6 месечни такси при предсрочно прекратяване на договора, независимо от неговата продължителност. До края на ноември всички клиенти на оператора ще бъдат информирани писмено чрез фактурите си, че предстоят изменения в общите условия на телекома.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.