След 15 години по финансовите върхове: Йордан Моллов се връща у нас, за да преподава

https://crimes.bg/analizi/sled-15-godini-po-finansovite-varhove-yordan-mollov-se-vrashta-u-nas-za-da-prepodava/40033 Crimes.bg
След 15 години по финансовите върхове: Йордан Моллов се връща у нас, за да преподава

Йордан Моллов зарязва Уолстрийт, за да преподава на студенти

След 15 години, в които изкачи финансовите върхове в света, българинът Йордан Моллов е решил да зареже големия бизнес и големите пари, за да преподава на студенти в България. Името му е добре познато в бранша, тъй като той е сред топ експертите на Уолстрийт, освен това е създател на първия български хедж фонд, действащ на фондовата борса в Америка.

Въпреки забележителните си успехи, Моллов решил да зареже всичко и да се върне у нас, което дошло като гръм от ясно небе на съдружниците му. А също и на конкурентите, които със сигурност са се зарадвали на решението му. Още повече, че у нас той не смята да развива бизнес, а да се посвети на преподавателска дейност, за да предаде на студентите познанията и опита си, които трупа в последните 15 години.

Българинът не се колебал дълго и набързо реализирал взетото решение. Към днешна дата той вече преподава Стратегии и Е-business в Нов български университет, в Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, както и в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Често изнася лекции и като гост – преподавател в Бургаския и Варненския свободни университети.

„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно.

Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения, главно свързани с местните юрисдикции и установени правила, а също и с местните нрави. Това е само малка част от предизвикателствата, с които се сблъскваме в своето ежедневие“, споделя преди време предприемачът, с което обяснява желанието си да подготви високоспециализирани кадри за сложната финансова материя както в България, така и в условията на конкурентна среда в чужбина.

Образованието си финансистът е получил в едни от най-престижните университети в САЩ -международни отношения в SUNY New Paltz и магистратура по бизнес администрация от Fordham University, отново САЩ.

Поканен е в стажантската програма към Централата на Oбединените нации в Ню Йорк и там преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен председател Кофи Анан.

От 2006 до 2009 г има невероятния шанс да работи в меката на борсовата търговия Wall Street като анализатор на най-големите хедж фондове - Hound Partners, 3G capital, NYLIM.

„Да се задържиш и да бъдеш сред най-добрите на Уолстрийт изисква не само упоритост, а и непрестанно следене и анализи на ежесекундно променящата се среда на фондовата борса“, споделя в свое интервю финансистът.

След оттеглянето от бизнеса, Моллов поверява цялата дейност и клиенти, с които работи, в ръцете на свои доверени съдружници, с не по-малко опит и компетенции от неговите. Голяма част от личното си време посвещава на благотворителна дейност. Радва се на хармоничен семеен живот, а малкият му син е най-голямата му гордост.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.