Скръбна вест! Напусна ни директорът на Визаж Сашо Йорданов

https://crimes.bg/analizi/skrabna-vest-napusna-ni-direktorat-na-vizazh-sasho-yordanov/40042 Crimes.bg
Скръбна вест! Напусна ни директорът на Визаж Сашо Йорданов

От този свят си е тръгнал първият български манекен - легендарният модел, мениджър и директор на агенция "Визаж" Сашо Йорданов. Тъжната вест съобщи неговият колега и приятел проф. Любомир Стойков.

Ето как изпрати виртуално проф. Стойков модната легенда Сашо Йорданов:

"Вчера ми звънна телефона и на дисплея се изписа името на Сашо Йорданов - мой стар приятел, свързан с българската мода от десетилетия. Но вместо неговия характерен благ тембър, чух тъжния глас на съпругата му Анелия, която ми съобщи, че той е починал на 19 ноември на 84-годишна възраст. Много, много жалко. Отиде си един добър човек, с широко сърце и дългогодишна преданост към стила и естетиката.

Кой е Сашо Йорданов? Той е първият български професионален мъж-манекен, музикант, състезател по плуване - на младини. Работи като манекен (днес по-често казваме - модел) в периода 1956 - 1963 година. Показвал е българска мода на много ревюта и във фотосесии за списанията "Лада", "Божур" и различни рекламни каталози. Снимал е за Студио "Екран" и за Българската телевизия.Участвал е в изяви на Дома за модели, Индустриалимпорт и ЦНСМ. Работил е в отдел "Маркетинг и реклама" на модна къща "Рила стил", бил е директор на Агенция "Визаж" и др. През 50-те години на миналия век свири в джаз-клуба на ЦУМ заедно с Людмил Георгиев, Морис Аладжем, с Емануил Манолов - Бадема. Там го забелязват и го канят да участва за пръв път в модно ревю.

По време на наши разговори - приятелски и професионални, много ценни мисли на Сашо Йорданов са се запечатали в душата и сърцето ми. Ето две от тях:

"Модата е изкуство.Чисто изкуство. Всеки не може да се занимава с мода. Трябва да го имаш вътре в душата си. И да го пренесеш върху дрехата".

"Мисията на манекена? Когато аз показвах облеклата никога не съм търсил лична изява. Правил съм всичко, за да покажа основно линията, да изтъкна например ръкава и т.н. Всичко, което ми е правило впечатление - хубаво или лошо, съм го споделял с дизайнера".

Бог да те прости, Сашо! Царство ти небесно...Нека да бъде светла паметта ти!

Академията за мода изказва най-дълбоки съболезнования на семейството и близките на Сашо Йорданов.

Председател: проф. д.н. Любомир Стойков", написа във Фейсбук неговият колега и приятел.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.